În Moldova va fi creată o nouă instituție care va oferi fermierilor servicii de consultanță agricolă
Fermierii vor avea acces la servicii de consultanță agricolă, iar performanța economică a afacerilor agricole va fi îmbunătățită. În acest sens, Guvernul a aprobat crearea Centrului de Consiliere Agricolă și Rurală. Noua instituție va apărea în urma reorganizării autorității publice „Centrul Metodic pentru Învățământ”. Instituția va fi responsabilă de implementarea politicilor în domeniul consilierii agricole și rurale.
Prin instituirea Centrului se urmărește dezvoltarea unor servicii de consultanță agricolă orientate pe nevoile fermierilor, care să le permită accesul ușor la informații tehnico-economice, financiare, manageriale, programe de formare și programe de dezvoltare rurală.
Spre deosebire de modelul anterior, Centrul va acorda consultanță prin intermediul consultanților individuali nemijlocit contractați de către acesta. Astfel, vor fi economisite mijloacele bugetare utilizate anterior pentru acoperirea costurilor de regie ale operatorilor economici.
„Centrul se va focusa pe necesitățile fermierilor și va facilita accesul la informații tehnico-economice, financiare și manageriale. De asemenea, agricultorii vor beneficia de programe de formare și dezvoltare rurală. În acest scop, vor fi contractați consultanți individuali”, a subliniat viceprim-ministrul Vladimir Bolea.
Domeniile de competență ale Centrului sunt:
- acordarea serviciilor de consiliere tehnico-economice, financiare și manageriale pentru fermieri;
- organizarea programelor de formare a fermierilor în conformitate cu politicile publice ale Guvernului, pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii pe termen mediu și lung;
- coordonarea activităților de consultanță a fermierilor, planificate în cadrul proiectelor de asistență tehnică;
- consolidarea și gestionarea unui Sistem de consiliere agricolă și rurală (SCAR) prin facilitarea, promovarea parteneriatelor între mediul de afaceri/ asociații/ federații, instituții de învățământ și/ sau instituții din domeniile cercetării și inovării, alte părți interesate pentru dezvoltarea serviciilor de consultanță și consiliere a fermierilor.
Circa 400.000 de dolari vor fi destinați înființării și operaționalizării Centrului – bani obținuți din Acordul de împrumut semnat de Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru implementarea Proiectului „Investiții, Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI).
„Prin crearea Centrului, Republica Moldova sporește nivelul de aliniere la obiectivele generale ale Politicii Agricole Comune și la îndeplinirea cerințelor în procesul de preaderare la Uniunea Europeană”, anunță Ministerul Agriculturii.