fbpx

Ce volume de gaz a consumat Republica Moldova în 2020? Cel mai mult – pentru producerea energiei electrice și termice

Susține Ecopresa, distribuie!

În anul 2020 în Moldova a fost consumat circa 1.091 mil. m³ de gaze naturale. Cei mai mari consumatori de gaze naturale sunt sectorul energetic pentru producerea energiei electrice și termice – circa 40%, sectorul rezidențial care utilizează gazele naturale preponderent pentru încălzirea locuințelor – circa 37%, sectorul clădirilor publice și comerciale pentru încălzirea birourilor și oficiilor – circa 10%, sectorul industrial care utilizează gaze naturale în procesul tehnologic – circa 8%. Restul sectoarelor utilizează circa 4% din gaze naturale.

În sectorul energetic cei mai mari consumatori de gaze naturale sunt SA „Termoelectrica” și SA „CET Nord”. Pentru a reduce consumul de gaze naturale în procesul de cogenerare a energiei electrice și termice Guvernul implementează cu suportul partenerilor de dezvoltare mai multe proiecte.

Reducerea consumului de gaze naturale se realizează datorită instalării unităților de cogenerare cu un randament mai înalt, ceea ce permite producerea aceleași cantități de energie electrică și termică, dar cu mai puține gaze naturale, susține directorul executiv al Consiliului Național al Energiei, Constantin Borosan.

Potrivit lui, consumul înalt de gaze naturale în sectorul public, de asemenea, este cauzat de performanța energetică joasă a clădirilor ocupate de către organizațiile publice, precum și de responsabilitatea scăzută a gestionarilor clădirilor. „Lipsa conștientizării și iresponsabilitatea este confirmată de cifrele analizate a consumului de energie și resurse energetice în perioada de când a fost declarată starea excepțională pe piața gazelor naturale. Cu regret, am constatat că atunci când țara noastră primea doar 2/3 din necesarul de gaze naturale, unele instituții publice consumau energia irațional. Ferestre deschise! Temperatura la maxim în zilele de odihnă! Lumină conectată noaptea când clădirile erau pustii”, a mai scris Constantin Borosan pe pagina sa de Facebook.

În opinia lui, consumul înalt de gaze naturale în sectorul industrial și comercial este datorat inclusiv tehnologiilor vechi ineficiente utilizate în procesul tehnologic. Subiectul privind consumul de energie în sectoarele economiei naționale este și un subiect de competitivitate economică. Mai puțină energie se va consuma la producerea bunurilor și serviciilor, mai competitiv va fi produsul pe piață.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu