fbpx

La Taraclia a fost depistată o scurgere de ape uzate în râul Chirghiș-Chitai. Șeful IPM: „Au fost prelevate probe pentru a calcula prejudiciul”

Susține Ecopresa, distribuie!

O deversare neautorizată de ape uzate în râul Chirghiș-Chitai a ajuns în atenția cetățenilor după ce premierul Dorin Recean a făcut o vizită neanunțată în regiune. Într-o postare pe Facebook, prim-ministrul a menționat că localitatea Tvardița din raionul Taraclia este grav afectată de deversări neautorizate de ape uzate direct pe sol sau în cursul râului. Specialiștii de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului au luat probele necesare și efectuează acțiuni de verificare.

Apele reziduale deversate constituie principala sursă de poluare. Este inadmisibilă această atitudine față de oameni, sănătatea acestora și mediul înconjurător. Activitatea poluantă va fi întreruptă până la remedierea situației. Voi urmări îndeaproape evoluțiile pe acest subiect. Funcționarii publici care au tolerat această situație trebuie să plece din funcții”, a scris Dorin Recean pe pagina sa.

Contactat de ecopresa.md, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, a menționat că acțiunile de verificare au început pe 11 aprilie și vor dura o săptămână, până pe 18 aprilie. „Agenția de Mediu a prelevat probe de apă pentru a stabili dacă are loc poluarea și pentru a calcula un prejudiciu”, ne-a spus Ion Bulmaga.

Potrivit lui, deversările erau efectuate de un agent economic care activează în regiune.

Foto: Facebook/Dorin Recean
Foto: Facebook/Dorin Recean

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu