fbpx

Consultanţă agricolă gratuită pentru producătorii ecologici moldoveni

 Consultanţă agricolă gratuită pentru producătorii ecologici moldoveni

Foto: MOVCA

Susține Ecopresa, distribuie!

Timp de două săptămâni, fermierii moldoveni pot să beneficieze de consultanţă gratuită în aplicarea îngrăşămintelor verzi, precum şi în rotaţia culturilor. Cu această ocazie, doi experţi americani se află în vizită în R. Moldova, prin intermediul Programului de voluntariat al USAID Farmer-to-Farmer.

Organizatorii instruirii spun că, prin această consultanță, vin cu practici moderne pentru a facilita munca fermierilor din Republica Moldova.

„Programul va fi flexibil, dar planificăm să facem cât mai multe vizite la fermieri, de exemplu, vineri, 2 iulie, e planificată o vizită la Institutul „Selecţia” din Bălţi. În mare parte, vor fi  vizitați membrii Asociaţiei „Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA), dar dacă sunt doritori să primească o vizită, sau să participe la un eveniment, se pot înscrie. Subiectele sunt destul de noi pentru țara noastră și fermierii – destul de sceptici. Multora le pare că îngrășămintele verzi sunt o cheltuială în plus, nu știu dacă se merită și aici expertul vine cu exemple aplicate de agricultorii din Statele Unite ale Americii, or, investești în semințe, dar economisești în pesticide sau în irigare. Anul acesta nu avem probleme cu umiditatea, dar anul trecut – a fost seceta. Fermierii care au practicat culturile de acoperire sau îngrășămintele verzi au avut de câștigat”, susține Nadejda Mocanu, directorul CNFA Moldova.

Primul voluntar, Bruce Williams, calificat ca profesor-horticultor cu o experienţă vastă în mai multe domenii conexe, se va afla în ţara noastră în perioada 30 iunie-14 iulie 2021. El va consulta producătorii în aplicarea îngrăşămintelor verzi. Expertul a acordat asistenţă similară şi în 2020, iar acum scopul misiunii sale este de a contribui la perfecţionarea experienţei existente şi la aplicarea eficientă a acestei practici, relativ nouă pentru fermierii moldoveni.  

Cel de-al doilea voluntar, Seth Urbanowitz, este calificat ca agronom în extensiunea rurală şi se va afla în ţara noastră în perioada 1-14 iulie. El se va concentra pe aplicarea unui ghid de buzunar în rotaţia culturilor în agricultura ecologică, elaborat anterior pentru fermierii moldoveni şi va acorda consultanţă în implementarea celor mai bune practici în acest domeniu.

Asistenţa este destinată prioritar producătorilor ecologici membri ai Asociaţiei MOVCA, precum şi Institutului „Selecţia” din Bălţi. Consultanţa poate fi acordată şi în mod individual la solicitare în funcţie de agenda de lucru a voluntarilor.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!