fbpx

Germania susține că o algă toxică ar fi dus la moartea a peste 100 de tone de peşti în râul Oder

Susține Ecopresa, distribuie!

Autorităţile de la Berlin bănuiesc că o algă toxică ar fi în mare parte responsabilă pentru moartea a peste 100 de tone de peşti în fluviul Oder, care traversează Germania şi Polonia, anunță Ministerul german al Mediului.

Cele mai recente analize realizate de „Institutul Leibniz şi de Universitatea din Viena întăresc bănuiala că înmulţirea în masă a unei alge toxice ar putea fi responsabilă pentru moartea peştilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului german, Andreas Kubler, într-o conferinţă de presă.

Potrivit aceluiaşi purtător de cuvânt, cauzele ce explică moartea în masă a peştilor şi a scoicilor din Oder sunt „multiple”. Microalga în cauză, denumită „algă aurie”, este frecvent întâlnită în estuare şi se dezvoltă în mod normal în ape salmastre, în care conţinutul de sare este mai mic decât cel din mări. Dacă alga aurie a putut să prolifereze în apele dulci ale Oderului, acest lucru indică o salinitate anormală a fluviului, ce ar putea avea cauze industriale, a precizat Andreas Kubler, citat de digi24.ro.

Autorităţile germane şi poloneze încearcă să determine cauza exactă a acestei poluări masive pe Oder, a cărei amploare a fost dezvăluită la jumătatea lunii august. Experţii din ambele ţări au bănuit încă din primele momente că substanţe chimice ar fi putut să joace un anumit rol. „Enorme cantităţi de deşeuri chimice au fost probabil deversate în fluviu, în deplină cunoştinţă a riscurilor şi a consecinţelor”, a declarat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki.

Ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, a precizat totuşi că „niciunul dintre eşantioanele testate până acum nu a indicat prezenţa unor substanţe toxice”. Primele semnalări privind moartea în masă a peştilor din Oder au fost făcute de locuitorii şi pescarii din secţiunea poloneză a fluviului încă din data de 28 iulie.

Autorităţile germane au acuzat Polonia că nu le-au informat în legătură cu această situaţie. La rândul său, Guvernul polonez a fost criticat pentru că nu a luat măsuri cu rapiditate. În ultimii ani, Oderul era cunoscut ca un fluviu relativ curat, în care trăiesc aproximativ 40 de specii de peşti.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu