Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
FOTO/ Să fie pădure. 2000 de copaci au fost plantați pe un deal din Mărdăreuca
O pădure de două mii de copaci a fost plantată pe un deal din satul Mădăreuca. Copacii vor ajuta la reabilitarea terenului degradat, vor stabiliza solul, vor contribui la sporirea biodiversității și vor crea o zonă verde pentru locuitorii satului.
Plantarea a fost organizată de asociația Hai Moldova prin intermediul proiectului „Million Trees Moldova” și a adunat aproape 300 de voluntari.
„Sperăm să se prindă toți arborii. Vom monitoriza zona pe parcursul a trei ani noi și vom înlocui copacii care nu s-au prins”, explică coordonatoarea proiectului, Nadejda Cebotari. Potrivit ei, voluntarii vor cosi iarba din jurul puieților și îi vor uda periodic pentru ca rata de prindere să fie mare.
Pădurea din satul Mădăreuca va fi formată din salcâm, arțar, ulm, nuc, măcieș. „Speciile de arbori au fost alese împreună cu un expert silvic, după ce acesta a făcut o analiză a solului, acestea sunt speciile cele mai potrivite pentru acest tip de teren”, a precizat Cebotari.
Terenul pentru plantare și puieții au fost pregătiți din timp. Primărița comunei Boșcana, Svetlana Racul a spus solul este uscat și rigid din cauza lipsei ploilor, astfel, gropile au fost pregătite cu tractorul, iar copacii au fost mocirliți și udați din abundență cu trei cisterne de apă.
Primărița își propune să împădurească dealul și să creeze o zonă verde pentru cetățenii. „Am plantat 2000 de copaci. Pe viitor, ne propunem ca tot acest deal degradat să-l împădurim. Astăzi în jur la 3 hectare s-au împădurit”, spune mândră Svetlana Racul arătâdu-se mulțumită că la plantare au venit foarte mulți voluntari și toții arborii au fost plantați într-un timp record.
Sătenii se bucură să contribuie la înverzirea satului. „Această plantare este foarte importantă, ne va ajuta să avem un aer mai curat, să diminuăm procesele de eroziune a solului. În primul rând o să avem un loc frumos în Mardăreuca”, este de părere Mădălina Gulereanu, reprezentanta Patrula ECO Boșcana.
Tatiana Leșan o altă locuitoare a comunei Boșcana spune că la plantare a venit cu nepotul și a rămas cu impresii memorabile. „Am venit pentru viitorul nepoților și a generațiilor viitoare”.
Localnicii au colectat și 50 de saci de deșeuri din preajma unei gunoiști ilegale din apropierea locului plantat.
Inițiată în 2017, Million Trees Moldova este o platformă națională de colaborare între organizații, instituții și companii, care împreună și-au propus să planteze un milion de copaci în Republica Moldova.
Autor: Ludmila Hițuc