VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios
Ecosia, un motor de căutare care donează 80% din profit pentru plantarea copacilor
Fondatorul Ecosia sprijină 20 de proiecte de plantat copaci, din 15 țări, din profitul companiei sale. Până acum, grație acestor fonduri, au fost plantați 106 milioane de copaci, din Indonezia până în Brazilia, din Kenya până în Haiti, scrie Green Report.
Christian Kroll s-a născut în 1985, în Germania, și a studiat administrarea afacerilor, la Universitatea Erlangen-Nuremberg, din Bavaria. Voia să devină agent de bursă, însă o excursie de trei luni în India i-a schimbat perspectiva.
„Am întâlnit oameni mai deștepți decât mine care nu aveau aceleași oportunități pentru că nu se născuseră în Germania. A început să mă bântuie ideea că poate ar trebui să fac ceva ca să fac lumea un loc mai bun”, a spus acesta, potrivit BBC.
A petrecut șase luni în Nepal, în 2007, unde a încercat – dar n-a reușit – să lanseze un motor de căutare online ca să finanțeze ONG-urile locale. Apoi a stat 10 luni în America de Sud, unde a fost uimit de nivelurile de despădurire de acolo.
Abia în 2009, când s-a întors în Germania, e reușit – cu ajutorul prietenilor și familiei – să lanseze motorul online de căutare Ecosia. Profitul vine din reclame, așa cum se întâmplă și la Google: compania câștigă bani de fiecare dată când cineva da click pe o reclamă care apare deasupra sau dedesubtul rezultatelor din căutare.
Astăzi, compania lui Kroll are 70 de angajați, cu 80% dintre ei cu vârste de până în 29 de ani. Are 15 milioane de utilizatori (care utilizează platforma mult mai puțin comparativ cu cele 5,6 miliarde de căutări pe zi, pe Google). Însă bărbatul își propune să câștige mai mulți utilizatori și să planteze miliarde de copaci.
Anul trecut, Ecosia a avut un venit de 19,3 milioane de euro. Electricitatea pentru birourile angajaților este produsă de panouri solare, iar 80% din profit este donat către 20 de proiecte care plantează copaci, din 15 țări.
„Ce încercăm să facem este să reformăm capitalismul. Cred că în forma lui actuală nu este sănătos. Vreau să regândim cum ar trebui să fie business-urile, care ar fi rolul acestora”, a mai spus Christian.