fbpx

Patru hectare de cătină în sistem ecologic. Cum a reușit Igor Golban din Carahasani

 Patru hectare de cătină în sistem ecologic. Cum a reușit Igor Golban din Carahasani

Sursa: MOVCA

Susține Ecopresa, distribuie!

Interesul fermierilor moldoveni pentru cultivarea cătinei albe este unul sporit, iar după ce aproape au epuizat potenţialul pieţei interne, aceştia îşi fac deja planuri pentru export şi se arată deschişi pentru a împărtăşi din experienţă şi cunoştinţe cu alţi producători.

Unul dintre aceștia este Igor Golban, fermier din Carahasani, Ştefan Vodă, care dispune în prezent de o plantaţie de cătină albă cu suprafaţa de peste patru hectare.

224129286_205614564904562_7557224057356128832_n

De vreme ce cătina este o cultură ce rodeşte peste un an, Igor Golban şi-a gândit înfiinţarea plantaţiei în aşa fel încât într-un an să obţină recoltă de pe două hectare, iar în altul – de pe celelalte două. Mai mult, toată producerea este în sistem ecologic.

„Cu mai mulţi ani în urmă, am făcut un studiu de fezabilitate şi am decis să încercăm. Atunci, pentru noi era important să testăm soiurile şi să le omologăm în ţara noastră”.

Producătorul susţine că este o cultură foarte profitabilă, dar costurile de producere sunt mari. Cu toate acestea, el intenţionează să extindă suprafaţa.

„Condiţiile din ţara noastră sunt bune pentru cultivarea cătinei, dar investiţiile sunt cam mari: doar pentru înfiinţarea plantaţiei e nevoie de 5-6 mii euro la hectar. Şi întreţinerea e costisitoare, şi la procesare sunt costuri mari, mai ales dacă vorbim de procurarea utilajelor”.

Potrivit lui, în prezent, în ţara noastră sunt aproximativ 20 de producători de cătină albă. Unii dintre ei dispun şi de 20 şi chiar 80 ha de plantaţii de cătină, iar interesul e în creştere. De producerea ecologică a cătinei se ocupă însă deocamdată doar una-două întreprinderi din ţara noastră.

Igor Golban este şi fondatorul mărcii comerciale Biantti, sub care îşi vinde produsele: suc, ceai, frunze, ulei, fructe congelate şi deshidratate de cătină albă, precum şi în stare proaspătă în sezon.

225807100_205614441571241_2569800355222827192_n

„Toată producţia o comercializăm în ţara noastră. Ne ajută faptul că avem o gamă variată şi că există cerere pe piaţa internă, dar nu este un produs care s-ar consuma în volume mari şi mai există şi destulă concurenţă”.

Recolta proprie este de aproximativ 20 de tone, iar cea mai mare parte din aceasta este procesată. Totodată, se mai achiziţionează materie primă şi de la alţi fermieri, iar anual sunt prelucrate 30-40 tone de fructe de cătină albă.

„În ce priveşte procesarea, suntem abia la început de cale, iar în viitor vrem să mărim volumele şi să ieşim la export. Piaţa autohtonă e mică, dar sunt deja destul de mulţi producători”.

Igor Golban susţine că în fiecare an creşte numărul de producători. Doar anul acesta cel puţin 10-15 gospodării agricole au înfiinţat plantaţii de cătină.

În consecinţă, producătorul îşi propune să extindă volumul de producţie, să se asocieze cu alţi fermieri şi să acceseze piaţa externă, unde există cerere mare.

„La volumele actuale, am expediat un camion-două peste hotare şi deja nu mai avem pentru a asigura piaţa internă. Pe de altă parte, nimeni nu încheie contract de livrare la export pentru un volum mai mic de o mie de tone”.

Igor Golban a împărtășit experiența în cadrul unui schimb de experiență la plantație. Fermierul este membru al Asociaţiei MOVCA şi gospodăria sa se mai ocupă de creşterea şi comercializarea nucilor, migdalelor, alunelor, fuctelor uscate şi a seminţelor de dovleac fasonate, producerea uleiurilor presate la rece din seminţe de susan, migdale, nuci și seminţe de in şi a făinei degresate din culturi oleaginoase, precum şi de cultivarea plantelor medicinale.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!