fbpx

Anual, un moldovean aruncă la gunoi circa 166 de kg de mâncare. Reguli simple de prevenire a risipei alimentare

 Anual, un moldovean aruncă la gunoi circa 166 de kg de mâncare. Reguli simple de prevenire a risipei alimentare

Foto: Getty Images

Susține Ecopresa, distribuie!

Astăzi, în întreaga lume este marcată „Ziua internațională de conștientizare a risipei alimentare”. Prin marcarea acestei zile este lansat un semnal de alarmă la nivel global asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele. Potrivit datelor publicate de Regia „Autosalubritate”, în fiecare an, un moldovean aruncă la gunoi, în medie, 166 de kilograme de mâncare, cea mai mare parte fiind reprezentată de mâncarea gătită, fructe și legume.

De sărbători, se atestă o creștere cu circa 30% a cantității de alimente aruncate la tomberon. În acest context, Regia „Autosalubritate” a venit cu câteva recomandări:
– congelați ce ați cumpărat sau gătit în plus;
– dați o nouă viață resturilor alimentare;
– donați cuiva nevoiaș mâncarea pe care ați gătit-o în plus;
– mergeți la cumpărături cu o listă pregătită din timp, respectați-o;
– nu mergeți la cumpărături înfometat;
– gătiți acasă;
– cereți la „pachet” mâncarea pe care nu ați reușit s-o consumați în restaurant.

În acest an, Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură un proiect de lege privind prevenirea risipei alimentare. Potrivit documentului, va fi încurajată redistribuirea surplusului de produse alimentare, în special a celor care se apropie de data-limită a termenului de valabilitate. De asemenea, operatorii din domeniul alimentar vor vinde la preț redus sau promoțional produsele alimentare care urmează să expire sau le vor dona organizațiilor caritabile sau consumatorilor finali.

Datele statistice arată că o treime din alimentele produse pentru consumul uman sunt pierdute sau irosite la nivel global, în timp ce peste 820 de milioane de oameni din lume continuă să sufere de foame în fiecare zi.

Având în vedere creşterea populaţiei la nivel global, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte nevoia urgentă de a folosi cantităţile mari de alimente pierdute şi irosite pe tot globul, subliniind riscurile care implică şi schimbările climatice, durabilitatea agriculturii, mijloacele umane de trai şi aprovizionarea cu alimente. Reducerea pierderilor şi a deşeurilor alimentare este, de asemenea, menţionată în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă şi în special în Obiectivul 12.3, care solicită reducerea la jumătate a deşeurilor alimentare pe cap de locuitor la nivel de retail şi consumator, precum şi reducerea pierderilor de alimente pe parcursul producţiei şi aprovizionării lanţurilor de magazine.

În 2019, la cea de-a 74-a Adunare Generală a ONU, ziua de 29 septembrie a fost desemnată drept Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare, astfel fiind recunoscut rolul fundamental pe care îl are producţia durabilă de alimente în promovarea securităţii şi nutriţiei alimentare.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu