fbpx

Prințul William: Salvarea Pământului este mai importantă decât turismul spațial

 Prințul William: Salvarea Pământului este mai importantă decât turismul spațial
Susține Ecopresa, distribuie!

Într-o intervenție publică, prințul William a sugerat că marii antreprenorii precum Jeff Bezos, Richard Branson și Elon Musk ar trebui să se concentreze mai degrabă pe salvarea Pământului decât pe turismul spațial, notează BBC News și digi24.ro

Ducele de Cambridge a declarat că mințile luminate de pe Terra ar trebui să „încerce să repare această planetă, nu să încerce să găsească următorul loc unde lumea să poată merge ca să trăiască”. De asemenea, nepotul cel mare al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii avertizat, de asemenea, despre o creștere a „anxietății climatice” în rândul generațiilor mai tinere.

Acordarea primului premiu Earthshot 

Prințul William a făcut aceste declarații într-un interviu acordat jurnaliștilor de la BBC News, care a fost realizat înainte de acordarea primului premiu Earthshot. Distincția reprezintă o recompensă pentru cei care încearcă să salveze planeta.

Numele premiului face referire la ambiția SUA de la începutul anilor ‘60 de a se angaja într-o cursă spațială pentru a trimite primul om pe Lună în decurs de un deceniu.

Vorbind despre cursa spațială actuală și despre cât de mult se promovează în prezent turismul spațial, prințul William a spus că „avem nevoie de unele dintre cele mai luminate minți ale lumii, care să încerce să repare această planetă”.

„Este într-adevăr esențial să ne concentrăm asupra acestei planete în loc să renunțăm și să ieșim în spațiu pentru a încerca să ne gândim la soluții pentru viitor”, a mai transmis prințul William. 

Cinci câștigători ai premiului Earthshot, fiecare primind o sumă de câte un milion de lire sterline, vor fi anunțați într-o ceremonie oficială programată la sfârșitul acestei luni.

Turismul spațial a ajuns la Hollywood

Miercuri, actorul William Shatner a zburat în spațiu la aproximativ 55 de ani de la prima sa apariţie în rolul căpitanului Kirk din serialul ştiinţifico-fantastic de televiziune „Star Trek”. Shatner, în vârstă de 90 de ani, devine cea mai vârstnică persoană care călătoreşte în spaţiu, în cadrul unui zbor comercial operat de compania Blue Origin, deţinută de Jeff Bezos.

Richard Branson și Elon Musk și Jeff Bezos sunt marii antreprenori ai lumii, care au dezvoltat afaceri în direcția turismului spațial.

Prințul William nu vrea să zboare în spațiu

În cadrul interviului pentru BBC, Prințul William a declarat că nu are „absolut niciun interes” să meargă în spațiul, adăugând că există o „întrebare fundamentală” asupra costului de carbon al zborurilor spațiale.

Totodată, el avertizat că există „o creștere a anxietății climatice” în rândul tinerilor și a precizat că viitorul acestora „este practic amenințat”. 

Tată a trei copii, prințul William a făcut un apel către adulții să-și aducă aminte de momentele când erau copii și se jucau în aer liber. Ducele de Cambridge i-a rugat pe părinți să își direcționeze atenția către combaterea problemelor de mediu, pentru a nu le anula oportunitatea copiilor lor de a se juca în aer liber pentru că aerul este poluat.

„Vreau ca lucrurile de care m-am bucurat, aer liber, natură, mediu, vreau să fie mereu acolo pentru copiii mei şi nu doar pentru copiii mei, ci pentru copiii din toată lumea”, a mai punctat William.

William se alătură apelului făcut de prințul Charles în ceea ce privește clima

Prințul William, al doilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, a mai declarat că tatăl său, prințul Charles, a pledat timp de zeci de ani pentru luarea de măsuri împotriva schimbărilor climatice, cu mult înainte ca această problemă să devină o chestiune frecvent abordată, potrivit Agerpres.

„Nu a fost un drum uşor pentru el şi cred că ştiţi că a fost cu un pas înainte când a avertizat despre unele dintre aceste pericole”, a declarat William, în vârstă de 39 de ani. 

De altfel, prințul Charles a declarat săptămâna aceasta că împărtășește îngrijorarea activistei de mediu Greta Thunberg în ce privește felul în care tratează liderii lumii criza climatică cu care se confruntă planeta. Moștenitorul Coroanei britanice a spus că este nevoie de acțiune pentru a preveni un impact catastrofal al încălzirii globale.

Acesta a mai spus că „ar fi un dezastru absolut dacă George (fiul cel mare al prinţului William) ar trebui să vorbească cu voi peste 30 de ani, repetând aceleaşi lucruri despre schimbările climatice, pentru că până atunci, va fi prea târziu”.

Înainte de Conferința ONU privind schimbările climatice din 2021, cunoscută și sub numele de COP26, care se va desfășura între 1 și 12 noiembrie în orașul Glasgow, prinţul William i-a îndemnat pe liderii mondiali să acţioneze.

„Dacă nu suntem atenţi, vom fura viitorul copiilor noştri prin ceea ce facem acum”, a insistat membrul Casei Regale din Marea Britanie. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!