fbpx

Guvernul a aprobat Programul național de adaptare la schimbările climatice

Susține Ecopresa, distribuie!

Guvernul a aprobat Programul național de adaptare la schimbările climatice până în anul 2030 și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia. Programul stabilește priorități pentru acțiuni de adaptare, cu planuri elaborate în două etape: 2023-2027 și 2028-2030.

Republica Moldova se clasează drept cea mai vulnerabilă țară din Europa din punct de vedere climatic. Se prognozează că impactul schimbărilor climatice asupra dimensiunilor socială, economică și de mediu ale țării se vor intensifica pe termen mediu și lung.

Programul național de adaptare la schimbările climatice până în anul 2030 constă în asigurarea integrării măsurilor de adaptare în politicile sectoriale, în sinergie cu documentele de politici în domeniul adaptării la schimbările climatice, cât și în domeniul gestionării riscurilor de dezastre. Programul a fost elaborat pentru sporirea rezilienței climatice a țării. În acest scop sunt necesare politici cu acțiuni țintite. De aceea, programul se axează pe cele șase sectoare vulnerabile la schimbările climatice – agricultura, sănătatea, sectorul forestier, cel energetic, al transporturilor și al resurselor de apă”, a menționat ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.

Urmare a aprobării Programului, se va facilita și realizarea agendei naționale de dezvoltare încorporată în Strategia Națională de Dezvoltare (SND) „Moldova Europeană 2030”, a obiectivelor de dezvoltare durabilă asumate în cadrul acesteia, precum și a Contribuției Naționale Determinate (CND) actualizată, prezentată de Republica Moldova în anul 2020 în temeiul Acordului de la Paris.

Programul național de adaptare la schimbările climatice până în anul 2030 este publicat mai jos.

Programul Național de Adaptare La Schimbările Climatice Până În Anul 2030 by Ecopresa.md on Scribd

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu