fbpx

Filtru care purifică apa murdară în 20 de minute

Susține Ecopresa, distribuie!

Oamenii de știință au dezvoltat un nou filtru care poate distruge 99.99% din bacteriile din apă în doar 20 de minute. Dispozitivul a fost făcut de cercetătorii de la Universitatea Stanford…

Expunerea la lumina soarelui poate curăța în mod natural apa contaminată, deoarece razele ultraviolete bombardează germenii. Acest proces de distilare poate dura, însă, până la 48 de ore. Noul dispozitiv dezvoltat de cercetătorii din Statele Unite ale Americii valorifică mult mai bine spectrul mai larg al razelor solare și grăbește procesul de curățare și filtrare a apei.

„Dispozitivul arată ca un mic dreptunghi din sticlă neagră. Noi doar l-am aruncat în apă și apoi am poziționat totul sub razele de lumină, iar Soarele a făcut toată treaba”, explică Chong Liu, cercetatorul principal de la Universitatea Stanford.

Dispozitivul de purificare a apei conține straturi microscopice de nanocelule, care atunci când sunt expuse în apă și la lumina solară, produc un dezinfectant natural – peroxid de hidrogen, mult mai cunoscut sub denumirea de apă oxigenată.  Peroxidul de hydrogen și alți dezinfectanți sunt generați din aceste reacții, ceea ce duce la curățarea germenilor din apă.

Un factor important care poate face această tehnologie viabilă este că bisulfura de molibden se produce cu costuri mici. În plus, se fac economii și prin economisirea carburanților care acum sunt folosiți pentru alte metode de purificare, pentru că noua tehnologie nu necesită încălzirea apei înainte.

Acest mic dispozitiv poate fi o soluție pe termen lung pentru curățarea apei din zonele defavorizate. Este sustenabil, fiind alimentat exclusiv de lumina soarelui.

„Chiar funcționează! Intenția noastră este să rezolvăm problemele legate de poluarea mediului înconjurător, astfel încăt lumea sa trăiască mai bine” mai spune cercetătorul de la Stanford unviersity, Chong Liu.

În timp ce apa potabilă proaspătă și pură este ceva ce mulți dintre noi o primesc de-a gata, nu este și cazul pentru peste 650 milioane de persoane de pe Glob. Se estimează că în fiecare zi, 800 de copii mor din cauza lipsei accesului la surse de apă potabilă.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!