fbpx

„Apă-Canal” îndeamnă populația să folosească rațional resursele de apă pe perioada caniculară

 „Apă-Canal” îndeamnă populația să folosească rațional resursele de apă pe perioada caniculară

Imagine simbol/ziarullumina.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

S.A. „Apă-Canal” Chișinău face apel către cetățeni să folosească rațional resursele de apă. Apelul a fost lansat în contextul lipsei de precipitaţii şi a temperaturilor ridicate din ultima perioadă, care au dus la creşterea consumului.

Întrucât în perioada caniculară consumul de apă crește în mod exagerat și este utilizat în alte scopuri decât cele casnice, precum cele agricole sau grădinărești, debitul apei poate să scadă în mod drastic. Astfel, operatorul ar putea întâmpina dificultăți în asigurarea serviciului de alimentare cu apă potabilă în localitățile în care operează, fiind în imposibilitatea de a asigura pe reţelele de distribuţie din sistem un volum de apă suplimentar, care să acopere necesarul din această perioadă”, susțin reprezentanții „Apă-Canal”.

Potrivit „Apă-Canal”, obligațiile contractuale ale clienţilor serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare prevăd că toți utilizatorii, indiferent de forma de proprietate, au obligația de a asigura folosirea eficientă și rațională a apei preluate din rețeaua publică de alimentare. Problemele legate de consumurile mari pot fi soluţionate mai ușor având înțelegere și sprijin din partea consumatorilor.

Cu regret, în perioadele secetoase mulți utilizatori casnici, în special din localităţile rurale, sunt tentați să utilizeze apa de la robinet pentru scopuri agricole sau alte activități gospodărești, cum ar fi udatul gazonului sau a plantelor din gospodăria proprie, spălatul trotuarelor/aleilor și a mașinilor, umplerea piscinelor etc. De aceea, operatorul recomandă utilizarea, cât e posibil, a apei pentru irigare din alte surse (fântâni, reutilizarea apei de ploaie etc.)”, se menționează într-un comunicat al companiei.

Angajaţii furnizorului de apă inspectează cu regularitate instalaţiile și rețelele din gestiune pentru a preveni avariile, intervenind operativ la remedierea deranjamentelor apărute pe rețelele de aducțiune sau de distribuție.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu