fbpx

Fără a schimba destinația terenului. Panourile solare și instalațiile eoliene vor fi instalate pe terenurile agricole

 Fără a schimba destinația terenului. Panourile solare și instalațiile eoliene vor fi instalate pe terenurile agricole

Sursa foto: enelx.com

Susține Ecopresa, distribuie!

PROIECTUL care permite amplasarea pe terenurile cu destinație agricolă a sistemelor fotovoltaice solare, fără a fi necesară schimbarea destinației a fost adoptat cu votul a 80 de deputați.

„Proiectul de lege prevede modificări și completări la articolul 36 și 83 din Codul Funciar, fapt ce ar permite construcția sistemelor fotovoltaice solare pe terenuri agricole, fără a fi necesară schimbarea destinației acestora în terenuri pentru construcții, dar și eliminarea interdicției retragerii terenurilor agricole de calitate superioară din circuitul agricol pentru necesitățile construcției instalațiilor eoliene”, a menționat autorul proiectului, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea.

Beneficiile modificărilor constau în acoperirea deficitului de energie electrică generat de surse locale, crearea locurilor de muncă la nivel local, majorarea veniturilor bugetelor locale atât din contul impozitelor locale achitate, cât și a bugetului de stat din contul taxelor TVA.

Potrivit documentului, instalațiile fotovoltaice vor putea fi fixate la sol prin structură metalică și nu prin utilizarea  betonului armat sau al  altui tip de materiale de construcție. Astfel, sunt prevăzute măsuri pentru a conserva și a spori  fertilitatea solului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!