fbpx

Meteorologii au făcut primele prognoze pentru luna octombrie

Susține Ecopresa, distribuie!

Luna octombrie va fi una cu precipitații suficiente și cu temperaturi în limitele valorilor normale. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a făcut o prognoză generală a celei de-a doua lună de toamnă. 

Astfel, temperaturile medii lunare se vor încadra în jurul valorilor +8..+11°C, iar cantitatea precipitațiilor va fi apropiată de mediile multianuale, norma fiind de 20-40 mm.

Potrivit SHS, aceste date au fost confirmate prin hărțile prognostice din diferite centre de prognoze de lungă durată.

Totodată, meteorologii au făcut o caracteristică a condițiilor meteorologice și agrometeorologice pentru luna septembrie. Potrivit SHS, luna septembrie a fost caracterizată prin vreme neomogenă și cu precipitații. Temperatura medie lunară a aerului a constituit +13,5..+17,5ºС, fiind în jurul valorilor normei, doar în unele raioane din sudul țării a depășit valorile ei cu 1,0-1,5ºС. În ceea ce privește regimul pluviometric, suma precipitațiilor căzute pe 80% din teritoriul țării a constituit în fond 30-75 mm (75-150% din normă), pe restul teritoriului, preponderent în nordul și centrul țării – 80-130 mm (180-290% din normă).

Ploile căzute pe parcursul lunii, izolat puternice, au completat rezervele de umezeală productivă în sol și au îmbunătățit condițiile pentru pregătirea solului către semănatul culturilor de toamnă.
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu