Din anul 2024, trecem la un nou mecanism de facturare a energiei regenerabile
Începând cu anul viitor, persoanele care produc mai multă energie din panouri fotovoltaice decât consumă nu vor mai putea depozita surplusul pe gratis în rețeaua electrică. Autoritățile au hotărât să schimbe modalitatea de facturare a energiei regenerabile. Astfel, cei care produc energie în exces vor putea vinde această electricitate statului, dar nu vor mai cumpăra energie la același preț, ci mai scump, atunci când vor avea nevoie.
Noul mecanism este mai puțin atractiv pentru cei care deja au panouri fotovoltaice
Ministerul Energiei a elaborat un proiect de lege prin care se face tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă. Ministrul Victor Parlicov recunoaște că noul mecanism este mai puțin atractiv din punct de vedere financiar pentru cei care deja au panouri fotovoltaice, dar spune că acesta va permite unui număr mai mare de consumatori să producă energie regenerabilă pentru casele lor.
Așadar, producătorii de energie regenerabilă vor vinde electricitatea în surplus cu prețul de rețea, dar, atunci când vor avea nevoie, vor cumpăra mai scump. Actualmente, cumpără la același preț cu care o vând. În opinia ministrului Victor Parlicov, metoda actuală, chiar dacă este una convenabilă, nu permite să crească numărul de Kw produși din surse regenerabile. „Contorizarea netă îi permitea consumatorului care și-a instalat panouri solare sau altă sursă regenerabilă la locul de consum să utilizeze rețeaua ca acumulator. Cu alte cuvinte, el dădea energia în rețea când avea exces și schimba kilowat pe kilowat atunci când nu producea suficientă energie electrică. În esență, asta permitea oamenilor să producă mai multă energie vara, să o stocheze și iarna să o consume la preț de rețea”, a explicat ministrul.
Potrivit lui Victor Parlicov, dezavantajul unui asemenea mecanism este că rețeaua nu este un acumulator, poate fi utilizată ca o baterie până la o anumită limită. Costul pentru întreținerea acestui acumulator nu îl plăteau cei care aveau panouri solare, dar consumatorii de rând pentru că ei, de fapt, întrețin rețeaua.
Unii consumatori supradimensionează puterea instalată
Noul mecanism va schimba lucrurile. Producătorii de energie în exces vor vinde această electricitate în rețea cu un preț, dar o vor cumpăra, când vor avea nevoie, la prețul de piață. Prețul urmează să fie stabilit de Agenția Națională pentru Energie Regenerabilă.
Autoritățile au constatat că mulți consumatori supradimensionează puterea instalată ce ar fi trebuit sa fie egală cu consumul locuinței sau oficiului, raportat la perioada de un an. Astfel, ei lipsesc alți consumatori de posibilitatea de a produce energie verde pentru consum propriu.
Totuși, persoanele care deja au început procedura de instalare a panourilor fotovoltaice, cei care vor reuși să finalizeze investiția până la sfârșitul anului, vor beneficia de mecanismul de contorizare netă încă patru ani. Calculele arată că investiția se recuperează în aproximativ patru ani.
Energia va putea fi produsă la Cahul, dar folosită la Chișinău
Un alt aspect este faptul că proiectul propune ca sursele de producere a energiei regenerabile să nu fie legate de gospodăria sau locul de consum. Cu alte cuvinte, energia va putea fi produsă la Cahul, dar folosită la Chișinău. Totodată, proprietarii de apartamente din blocurile multietajate vor avea posibilitatea să instaleze parcuri de energie regenerabilă pentru consum comun, inclusiv acestea se pot afla la o altă adresă decât locul de consum, doar că ambele adrese vor trebui să se afle în raza aceluiași furnizor.
În general, proiectul de lege își propune să stimuleze investițiile în energia verde. Republica Moldova și-a stabilit ca țintă națională pentru anul 2030 ca nu mai puțin de 30% din volumul energiei electrice consumate să fie din surse regenerabile, în prezent regenerabilele reprezintă 6%. Totodată, urmare a modificărilor formulate, Guvernul ar urma să anunțe licitații pentru parcuri eoliene și fotovoltaice mari, în total puterea instalată în cazul eolienelor fiind de 105 MW și 60 MW a panourilor fotovoltaice, parcuri ce ar urma să fie instalate până în 2025.