fbpx

Activiștii solicită UE să protejeze mai bine natura de infrastructura energetică din Balcanii de Vest, Ucraina, Georgia și Moldova

 Activiștii solicită UE să protejeze mai bine natura de infrastructura energetică din Balcanii de Vest, Ucraina, Georgia și Moldova
Susține Ecopresa, distribuie!

60 de organizații ale societății civile din 11 state au trimis o scrisoare comună comisarului UE pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, în care solicită Uniunii Europene să protejeze mai bine natura în timpul dezvoltării infrastructurii energetice, în temeiul Tratatului privind Comunitatea Energiei.

Într-un comunicat de presă al Rețelei Bankwatch (Bankwatch Network), Europa Centrală și de Est, se menționează că, în ultimii ani, s-au înregistrat conflicte tot mai mari între infrastructura energetică și protecția naturii în regiunea Comunității Energiei. În special, construcția hidroenergetică abundentă a deteriorat râuri și pâraie în unele dintre cele mai prețioase și curate zone din Balcanii de Vest, bazinul râului Nistru și Georgia.

Râul Nistru, la Soroca. Sursa foto: Vadim Șterbate

Țările Comunității Energiei reprezintă puncte fierbinți de biodiversitate globale, cu sisteme extinse de munți, râuri și lacuri, care găzduiesc numeroase specii endemice și pe cale de dispariție, dar și habitate importante. Multe râuri sunt încă în stare bună sau curată, dar sunt subprotejate. Acordurile de asociere ale țărilor le cer ca acestea să adopte legislația UE privind protecția naturii, dar în multe cazuri nu există termene clare pentru aceasta”, se subliniază în comunicat. În decembrie 2022, țările s-au angajat să respecte țintele pentru 2030 privind reducerea gazelor cu efect de seră, eficiența energetică și energia regenerabilă. S-a accelerat construcția și utilizarea panourilor fotovoltaice, dar și folosirea biomasei forestiere.

Panouri fotovoltaice în satul Feștelița, raionul Ștefan Vodă. Sursa foto: ecopresa.md

Cele 60 de ONG-uri solicită Comisiei să ia măsuri urgente pentru a include părți relevante din Directivele-cadru UE privind habitatele, păsările și apa în Tratatul privind Comunitatea Energetică, pentru a asigura un echilibru între protecția naturii și dezvoltarea sectorului energetic. O extindere majoră a formelor durabile de energie regenerabilă este „un pas binevenit și necesar către combaterea poluării aerului și a schimbărilor climatice”, potrivit grupurilor. Dar, avertizează ei, „dacă nu este însoțită de garanții de mediu adecvate, construcția pe scară largă a noilor instalații energetice va deteriora natura și va genera opoziție publică, așa cum s-a văzut deja în cazul hidroenergiei. Nu ne putem permite o astfel de reacție care să pună în pericol tranziția către o economie eficientă din punct de vedere energetic, bazată pe forme durabile de energie regenerabilă”.

Un nou model de turbină eoliană. Sursa foto: Twitter

În noiembrie 2020, Comisia Europeană și-a exprimat disponibilitatea de a include părți relevante ale acestor directive în Tratatul privind Comunitatea Energetică. Cu toate acestea, de atunci s-au înregistrat puține progrese, constată semnatarii scrisorii.

Pippa Gallop, consilier energetic pentru Europa de Sud-Est la CEE Bankwatch Network, susține că „accelerarea dezvoltării infrastructurii energetice fără garanții de mediu adecvate nu se va încheia bine”. Potrivit lui, atunci când este aplicată în mod corespunzător, legislația UE privind protecția naturii este suficient de puternică pentru a proteja mediul, dar suficient de flexibilă pentru a asigura o dezvoltare adecvată a surselor regenerabile. „Comisia trebuie să propună, cât mai curând posibil, includerea legislației UE privind protecția naturii în Tratatul privind Comunitatea Energetică”, menționează consilierul energetic pentru Europa de Sud-Est la CEE Bankwatch Network.

Turbine eoliene. Sursa foto: green-report.ro

Scrisoarea a fost semnată de 60 de organizații neguvernamentale din Austria, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia, Serbia, Croația, Albania, Republica Moldova, Georgia, Ucraina, CEE Bankwatch Network (Europa Centrală și de Est). Din partea Republicii Moldova, documentul a fost semnat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, ONG „Eco-Tiras”, Asociația Obștească „Habitat”, Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, Mișcarea Ecologistă din Moldova, Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltare Durabilă.        

 

 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari