Cum locuitorii satului Vișniovca fac față facturilor
La o distanță de 113 km de Chișinău se află localitatea Vișniovca, raionul Cantemir. Un sat cu un trecut istoric bogat și cu oameni primitori. Localitatea a aderat la mai multe proiecte europene. Unul dintre obiectivele pe care îl urmăresc atât localnicii, cât și autoritățile publice locale este eficientizarea energetică și reducerea consumului la energie.
Vinerea trecută, mai mulți localnici au venit la o întâlnire comunitară privind eficientizarea energetică. Expertul în eficiență energetică și energie regenerabilă, Piotr Comarov, le-a vorbit celor prezenți despre importanța unei utilizări conștiente a energiei și prin ce modalități pot reduce considerabil consumul de energie.
„Oamenii nu au suficiente cunoștințe pentru a determina care sunt soluțiile și tehnologiile cele mai potrivite pentru ei la momentul dat. Prin aceste discuții ajutăm oamenii să facă alegerea corectă și explicăm toate detaliile”, afirmă expertul.
Pentru ca informația să fie pe înțelesul tuturor, Piotr Comarov a prezentat drept exemplu un panou cu utilaje care ar ajuta la economisirea facturilor la energie. A vorbit despre tipurile de becuri, despre termostatul pentru reglarea temperaturii la calorifer și altele.
Folosim energia electrică rațional
Raisa Ichim și-a termoizolat locuința încă din 2011. Ea spune că se păstrează foarte bine căldura – „vara este foarte răcoare, pereții sunt din piatră, iar podul l-am pus cu ciment și polistiren și se păstrează foarte bine căldura”. Raisa concluzionează că totuși casele bătrânești, construite din paie și lut, sunt cele mai ecologice și cele ce mențin mai eficient căldura.
Elena Profir, o altă participantă la întâlnire, spune că a fost impresionată de informația despre funcționarea cazanului, faptul că acesta poate fi programat pentru o folosire mai utilă și eficientă. „În această perioadă de criză am început să economisim și deja se simte, ne folosim de cazan numai seara, toata ziua sunt la serviciu”, spune Elena.
„Reușesc să fac față facturilor. Când am reconstruit locuința, am făcut termoizolarea, am instalat calorifere, am căutat cele mai econome și cele mai bune variante. Trăim într-un secol al economiei și al eficienței energetice, e foarte bine să conștientizăm că trebuie să facem economii, deoarece este benefic pentru viitorul comunității și, în general, pentru populația Republicii Moldova”, este de părere Ion Bîtca, un alt participant la întâlnirea comunitară.
Unii oamenii știu că electrocasnicele și gadgeturile se alimentează cu energie chiar și atunci când sunt oprite, dar conectate la sursa de curent electric. „În primul rând, scoatem toate aparatele din regimul de „Stand-by”, pentru că știm că acestea consumă multă energie electrică, dacă nu sunt utilizate, dar conectate la sursă. La fel, stingem lumina în încăperile unde nu suntem și nu avem nevoie de ea. O altă măsură întreprinsă este folosirea mai mult a energiei solare. Nu folosesc energia electrică atunci când este soare și luminos în încăpere”, ne împărtășește Tatiana Savițchi.
Veaceslav, un alt participant, consideră că cel mai important este să folosim lumina doar acolo unde este necesar: „Eu mă strădui cât mai puțin să aprind lumina, o conectez doar acolo unde am nevoie cu adevărat”.
Elena Marin, administratoarea Casei de Cultură este de aceeași părere: „Ne străduim să folosim energia electrică rațional. Dacă am ieșit din cameră și lumina nu ne mai trebuie, atunci o stingem. La fel, încercăm să folosim mai puțin fierbătorul de cafea sau de ceai, iar atunci când îl utilizăm fierbem doar cantitatea de care avem nevoie, pentru că va fi gata mai repede și vom economisi energia. Economisim din toată puterea, pentru a ne ajunge bani să plătim facturile”.
Unii oameni recunosc că nu au posibilitate să economisească, însă au planuri mari pe viitor. „Nu prea am posibilitate să economisesc. Planific să eficientizez cheltuielile la energia electrică prin instalarea panourilor fotovoltaice și prin instalațiile pentru apa caldă”, a destăinuit Dimitrie Didilică, membru al comunității.
Economii la nivel de comunitate
Expertul, Piotr Comorov spune că un prim pas în eficientizarea energetică în spațiile comune din localități este instalarea lămpilor de tip LED.
„Din perspectiva ciclului de viaţă, cele mai multe costuri legate de iluminatul stradal provin nu din investiţie în sine, ci din costurile ulterioare instalării (şi anume, cheltuieli cu energia şi întreţinerea). Întrucât o durată de viaţă anticipată mai mare determină reduceri considerabile ale cheltuielilor de întreţinere, costurile iniţiale mai mari ale lămpilor cu LED-uri pot deveni mai avantajoase decât cele ale lămpilor fluorescente tipice în circa şase ani.
Sistemele inteligente de control creează un potenţial suplimentar de economisire, deoarece nivelul iluminatului stradal poate fi redus în funcţie de cerinţe, oferind astfel substanţiale economii suplimentare de energie. Sistemele existente vechi sunt mult mai puţin flexibile şi permit doar ca luminile să fie aprinse sau stinse.
Lămpile cu LED-uri, în schimb, pot fi controlate cu mare precizie, intensitatea luminii poate fi redusă rapid şi ajustată în mod continuu pentru a crea nivelul de vizibilitate şi senzaţia de siguranţă necesară”, afirmă Piotr Comarov.
Vișniovca – sat mic cu proiecte mari
În 2018, satul Vișniovca a devenit semnatar al Convenţiei primarilor. Începând cu acea zi, satul Vișniovca s-a angajat oficial să reducă emisiile de CO2 cu cel puţin 30% până în 2030.
În satul Vișniovca, principalele provocări în realizarea obiectivelor Convenţiei primarilor sunt: renovarea clădirilor publice şi a celor rezidenţiale; promovarea utilizării surselor de energie regenerabilă pentru producerea energiei.
„Noi ne stabilim o prioritate în localitate de a merge spre proiecte cu eficiență energetică, avem și un plan stabilit, înregistrat la Bruxelles, avem 9 activități până în 2030. Din aceste 9 obiective, deja 6 sunt realizate, cu încă două suntem pe ultima sută de metri și desigur ne rămân proiectele cele mai mari. Dorim să le propunem locuitorilor să treacă la panouri fotovoltaice, colectoare, adică să avem o eficiență energetică în sectorul particular”, afirmă primarul satului Vișniovca, Olga Pac.
De curând, localitatea a câștigat un proiect în programul „Satul European”, având ca obiectiv termoizolarea clădirilor. Olga Pac spune că deja au început reabilitarea termică a Gimnaziului „Paraskiewa Wiszniowska”.
„Îmi doresc foarte mult un sat nu numai eficient energetic, dar și inteligent energetic, fiindcă de asta depinde și bugetul nostru local, depind veniturile proprii pe care noi reușim să le creștem. Suntem în alt secol și trebuie să gândim altfel, trebuie să avem o altă abordare a problemei, să nu ne plângem, ci să ne implicăm”, declară Olga Pac, primarul satului Vișniovca.
Întâlnirea comunitară a fost realizată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu în cadrul proiectului „Eficiența energetică – păstrăm căldura, reducem factura”, în parteneriat cu AEER , ca parte a programului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova.