fbpx

Criza energetică ne-a învățat să fim mai responsabili și mai economi – astăzi marcăm Ziua Mondială a Eficienței Energetice

 Criza energetică ne-a învățat să fim mai responsabili și mai economi – astăzi marcăm Ziua Mondială a Eficienței Energetice
Susține Ecopresa, distribuie!

Criza energetică şi scumpirea resurselor energetice din anii trecuţi ne-au determinat să devenim consumatori mai raţionali şi mai bine informaţi. Economisind resursele, adoptăm un stil de viaţă prietenos mediului şi, în plus, ne reducem cheltuielile.

„Cât consumă aparatele electrice” din casele noastre ne invită să aflăm Ministerul Energiei de Ziua Mondială a Eficienței Energetice, marcată anual pe 5 martie.

Putem verifica atât consumul de energie electrică, cât și mărimea facturilor pe durata unui an pentru televizor, aspirator, frigider, mașina de spălat rufe etc. cu ajutorul unei aplicații interactive de pe site-ul Centrului Național Pentru Energie Durabilă (CNED). Pentru fiecare echipament electric în parte, specialiștii vin cu o serie de recomandări care ne-ar ajuta să reducem consumul de energie electrică.

Tot mai mulți moldoveni vor să fie „eficienți energetic”

„În ultimii ani, am fost martorii unor schimbări semnificative în comportamentul nostru de consum și mobilitate, iar aceste schimbări au avut un impact considerabil asupra consumului de energie”, subliniază reprezentanți ai Centrului Național pentru Energie Durabilă.

Tot mai mulți moldoveni îşi instalează în case becuri econoame, studiază etichetele energetice atunci când cumpără aparate electrice – pentru a alege varianta cea mai avantajoasă. A crescut și numărul caselor cu sisteme fotovoltaice, iar altele folosesc energia geotermală pentru încălzirea încăperilor sau a apei.  De asemenea, mulți se interesează de izolarea termică a locuințelor, pentru a reduce pierderile de căldură.

„Creșterea înregistrată în instalarea surselor de energie regenerabilă, vânzările de mașini electrice și interesul crescut pentru aparatele electrocasnice eficiente energetic demonstrează importanța promovării eficienței energetice în toate domeniile”, accentuează angajați ai CNED.

Nu doar consumăm rațional resursele energetice, dar economisim și bani

Am însuşit în ultimii 2-3 ani că eficiența energetică are numeroase beneficii atât pentru mediu, cât și pentru noi, consumatorii.

Spre exemplu, specialiștii ne spun că mașinile eficiente de spălat vase sau rufe consumă mai puţină apă şi energie decât spălatul manual, ceea ce înseamnă și facturi mai mici.

Citește și: Mașina de spălat vase – mai economică și ecologică decât spălatul manual

Şi înlocuirea frigiderului de „generaţie veche” cu unul eficient energetic, mai ales din clasa A, înseamnă un consum mai mic de energie.

Prin înlocuirea becurilor incandescente cu cele de tip LED, ne asigurăm mai multă lumină în case cu mai puţini kilowaţi. La fel, becurile LED au o durată de viață mai lungă.

Citește și: Economisim cu becurile LED. Alegem corect, inclusiv noua clasă energetică

Printre proiectele iniţiate de Ministerul Energiei al Republicii Moldova pentru anul 2024 se numără și eficientizarea energetică a 10 instituții medicale, lansarea procesului de modernizare a sistemelor de distribuție a energiei termice în Bălți și Chișinău, instalarea a sute de puncte termice individuale și construirea de centrale termice noi. De asemenea, instituţia își propune să includă un curs despre eficienţa energetică în programa şcolară, pentru ca tinerii să-şi însuşească deprinderea de a găsi soluţii sustenabile în viaţa cotidiană.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Mariana Panea