VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios
Concursul „Fii un artist al Dunării!” 2019 a început!
Concursul „Fii un artist al Dunării!” 2019 -Danube Art Master 2019 are genericul: „Noi iubim Dunărea!”
Organizat în comun de către Parteneriatul Global pentru Apă din Europa Centrală și de Est (GWP CEE) și Comisia Internațională Pentru Protecția Dunării (ICPDR), concursul „Fii un artist al Dunării!” încurajează copiii să atragă mai multă atenție la râurile din preajma lor, să reflecteze asupra a ceea ce înseamnă mediul înconjurător și să creeze opere de artă originale pentru a sărbători regiunea Dunării.
Astfel, copiii din toate școlile, ONG-urile, cluburile, centrele de zi sau asociațiile pentru copii care fac parte din bazinul Dunării sunt invitați participe cu lucrări creative la concursul „Fii un Artist al Dunării”, care leagă mii de copii din întreg bazinul fluviului Dunărea începând cu anul 2004.
Pe lângă faptul că aduce laolaltă copii din regiunea Dunării, acest concurs îi educă cu privire la valoarea și importanța intrinsecă a râului și le o oferă o portavoce pentru a-și exprima părerea în privința viitorului Naturii.
Detaliile concursului:
- Participanții trebuie să aibă între 6 și 18 ani;
- Participanții trebuie să fie cetățeni ai unei țări care face parte din bazinul Dunării (Germania, Austria, Cehia, Republica Slovacă, Ungaria, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, România, Bulgaria, Moldova și Ucraina).
- Competiția se desfășoară la două niveluri: național și internațional. Juriul din R. Moldova va selecta şi premia câştigătorii la nivel naţional, iar lucrarea care va acumula cel mai mare punctaj va participa la etapa internațională a concursului.
În cadrul ediției 2019 a concursului există mai multe categorii:
- Operă de artă,
- Video,
- Poezie,
- Cântec
- Spectacol
Copiii care doresc să participe la concurs trebuie să meargă pe malul unui râu (în mod ideal Dunăre sau un afluent al Dunării; în cazul Republicii Moldova – fluviul Prut și afluenții săi) și să creeze o piesă de artă ecologică, să înregistreze o melodie/ videoclip sau să țină un spectacol.
Participanții la concurs trebuie să fotografieze lucrarea şi să o expedieze în adresa MEM. Fiecare lucrare trebuie să fie însoţită de titlu/nume autor/clasă/vârsta/ şcoala/profesorul coordonator şi trebuie expediată, până pe 21 iulie 2019, la adresa poştală: str. S.Lazo, 13, Chişinău, MD 2004 sau prin e-mail mem@mem.md, cu menţiunea „Concursul Artistul Dunării”.
Câștigătorul concursului „Fii un Artist al Dunării”, ediția 2018, etapa națională:
Ion Zatic, elev al Gimnaziului Corjova, profesoară Hristina Minciună.
Denumirea lucrării: „Tot ce omul a atins, s-a transformat într-un un ecosistem închis!”
2018: Premiul concursului „Fii un artist al Dunării” a ajuns la Criuleni
Specificații
- Lucrările artistice trebuie să fie făcute din materiale naturale găsite în râu sau pe malul acestuia (exemplu: lemn (adus de ape), pietre, păpuriş, nisip, etc., fie deşeuri găsite la mal). Desenele și picturile nu sunt acceptate.
- În cazul fotografiilor digitale, dimensiunea minimă a acestora este de 150 DPI (59 pixeli/cm).
- Videoclipurile nu trebuie să depășească durata de 1 minut și vor fi înregistrate cu ajutorul camerei de filmat sau al telefonului. Animațiile nu vor fi acceptate.
- Cântecele nu trebuie să depășească durata de 1 minut și 30 de secunde și vor fi înregistrate sub formă de filmuleț video.
- Poemele/poeziile nu trebuie să depășească 1 pagină A4 și vor fi scrise în limba engleză.
- Spectacolele/performanțele nu trebuie să depășească 5 minute și vor fi înregistrate sub formă de filmuleț video.
- Toate fotografiile și videoclipurile trebuie trimise prin e-mail organizatorilor naționali.
Selecția câștigătorilor
- La nivel național: în fiecare țară, organizatorii vor evalua lucrările și videoclipurile. Primele 10 lucrări de artă naționale vor fi înscrise pe contul oficial de Instagram al concursului Danube Art Master.
Rezultatele vor fi făcute publice pe pagina web a Mișcării Ecologiste din Moldova (www.mem.md).
Câştigătorii la etapa naţională vor fi anunţaţi de către organizatori telefonic și prin email.
Autorul celei mai bune lucrări la nivel internațional va primi titlul de „Artist al Dunării” și va fi recompensat cu premii motivante.
În același timp, cele mai bune 10 lucrări selectate la etapa națională vor fi premiate cu diplome,
seturi de cărți, chipiuri, maiouri precum și alte premii atractive.
- La nivel internațional: lucrările și videoclipurile naționale ale câștigătorilor vor fi apreciate de un juriu internațional, care este compus din reprezentanții naționali ai tuturor țărilor ICPDR. Decizia judecătorilor este definitivă, iar autorul/autorii operei de artă alese va/vor deveni “Maestrul de artă al Dunării”. Premiul cel mare pentru câștigătorul concursului la nivel internațional este o excursie în capitala Ungariei: Budapesta.
ATENȚIE: Noile categorii incluse în concurs (poezie, cântec, spectacol) vor fi premiate doar la nivel național. La nivel internațional, comitetul de selecție va vota lucrările care fac parte doar din categoriile clasice – opere de artă și video, la fel ca în anii precedenți.
Angajații și ofițerii GWP CEE și ICPDR, precum și familiile imediate (părinți, soți, copii, frați și bunici) nu sunt eligibili să participe la concurs.
Prin faptul că participă la concurs, câștigătorul își dă consimțământul ca numele său și contribuția să fie publicată în materialele GWP CEE și ICPDR.
GWP CEE și ICPDR își rezervă dreptul de a folosi fotografiile / videoclipurile realizate fără permisiunea scrisă ale persoanelor care apar în fotografii/videoclipuri.
Social media
Anul acesta, pe lângă pagina oficială de facebook a concursului Danube Art Master, există și o pagină de Instagram. În afară de competiția principală, participanții vor fi încurajați să posteze pe această pagină de Instagram creațiilor lor pe teme legate de bazinul fluviului Dunărea folosind hashtag-ul #DanubeArtMaster2019. Opera de artă și filmulețul video care va aduna cele mai multe aprecieri pe contul de Instagram va fi premiat/ă cu un premiu special.
Atenție:
la concursul de pe Instagram se califică doar lucrările trimise oficial de către organizatorii naționali.
Pentru mai multe informații, consultați website-ul www.danubeday.org sau contactați coordonatorul concursului Danube Art Master: Gergana Majercakova, Secretariatul GWP CEE, la adresa gergana.majercakova@gwpcee.org.
De asemenea, pentru orice neclarități, vă rugăm să vă adresați către Mișcarea Ecologistă din Moldova la adresa de email mem@mem.md.