fbpx

Chile va crea un parc național pentru protejarea ghețarilor din apropierea capitalei Santiago de Chile

Susține Ecopresa, distribuie!

Preşedintele Chile, Sebastian Pinera, a anunţat înfiinţarea unui parc naţional cu o suprafaţă de 75.000 de hectare în zona muntoasă a capitalei Santiago de Chile pentru a proteja 368 de gheţari afectaţi de încălzirea globală şi care reprezintă un important rezervor de apă, transmite Agerpres.

Vom proteja astfel 368 de gheţari”, a declarat şeful statului cu prilejul anunţului referitor la crearea parcului. „Gheţarii înmagazinează de 32 de ori mai multă apă ca barajul El Yeso”, care alimentează Santiago de Chile, a subliniat Pinera.

Parcul naţional al gheţarilor, situat la 60 de kilometri de Santiago de Chile, în Anzii Cordilieri, va proteja circa 46% din suprafaţa acoperită cu gheţari din regiunea capitalei şi va conţine 56% din apa înmagazinată în gheţarii acestei regiuni, unde locuiesc peste 7 milioane dintre cei 18 milioane de locuitori ai Chile.

În Chile, categoria parc naţional reprezintă cel mai înalt grad de protejarea a unei suprafeţe terestre, ceea ce înseamnă că sub această etichetă de protecţie, gheţarii nu vor fi nici modificaţi, nici afectaţi”, precizează un comunicat oficial.

„Parcul este o măsură fundamentală luată de ţara noastră în lupta împotriva distrugerii naturii, topirii gheţarilor şi, într-o anumită măsură, pentru a lupta de asemenea împotriva secetei care ne afectează de 13 ani”, a declarat Pinera.

Chile este una dintre cele zece ţări pe teritoriul cărora se află cele mai importante mase glaciare din lume, alături de Canada, Statele Unite, China şi Rusia.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu