fbpx

Salvarea stratului de ozon: o victorie globală în lupta pentru mediu

Susține Ecopresa, distribuie!

În fiecare an, pe 16 septembrie, sărbătorim Ziua Internațională a Protecției Stratului de Ozon, ocazie prin care marcăm semnarea Protocolului de la Montreal din 1987. Acest tratat are un rol istoric în salvarea stratului de ozon,  iar în anul 2023 îi onorăm realizările.

  • Stratul de ozon este un înveliș care ne protejează de razele UV dăunătoare ale soarelui (este capabil să absoarbă cca 98% din razele UV).
  • Prima gaură în stratul de ozon a fost descoperită în Antarctica în anul 1985.
  • Sistemele de încălzire și răcire (frigidere, aer condiționat etc.) conțin substanțe chimice care dăunează semnificativ stratului de ozon.
  • Gaura de ozon din jurul Antarcticii prezintă semne că se micșorează treptat.

Riscurile Trecutului

Înainte de semnarea Protocolului de la Montreal, lumea se confrunta cu o amenințare gravă asupra sănătății umane și a mediului înconjurător: găurile masive din stratul de ozon. Acestea au apărut din cauza substanțelor chimice utilizate în aerosoli, aparate de răcire și condiționare a aerului.

În 1985, când a fost descoperită prima gaură în stratul de ozon, guvernele lumii au adoptat Convenția de la Viena pentru protecția stratului de ozon, iar în 1987, prin semnarea Protocolului de la Montreal, guvernele, oamenii de știință și mediul industrial din 196 de state ale lumii s-au angajat să își unească eforturile pentru a elimina 99% din toate substanțele care îl distrug.

Un Protocol istoric

Protocolul de la Montreal este recunoscut astăzi drept cel mai eficient tratat multilateral asupra mediului la nivel global. Acesta a salvat stratul de ozon din stratosferă și a servit drept exemplu unic de colaborare internațională pentru protejarea bunurilor comune ale umanității și ale comunității mondiale.

Potrivit celor mai recente actualizări ale Grupului de Evaluare Științifică a Protocolului de la Montreal, aproximativ 99% din substanțele care afectau stratul de ozon au fost eliminate gradual din uz. De asemenea, stratul de ozon din Antarctica se recuperează treptat și se estimează că va reveni la nivelurile de odinioară, din anii 1980, până în jurul anului 2066. 

Contribuția Republicii Moldova

În anul 1996, RM a devenit parte a Convenției de la Viena pentru protecția stratului de ozon și a Protocolului de la Montreal, asumându-și astfel angajamentele să respecte și să îndeplinească prevederile și restricțiile stabilite. Principalele realizări ale republicii noastre includ dezvoltarea și implementarea unui program național de eliminare a substanțelor care distrug stratul de ozon, precum și reglementări stricte privind utilizarea acestora în diverse industrii.

Eforturi pentru reducerea schimbărilor climatice

Protocolul de la Montreal, de asemenea, prin intermediul Amendamentului de la Kigali (intrat în vigoare în 2019), depune eforturi pentru îmbunătățirea eficienței energetice și eliminarea treptată a gazelor care contribuie la schimbările climatice.

Amendamentul prevede în special eliminarea graduală a hidrofluorocarburilor –  gaze nepoluante pentru stratul de ozon, dar cu un potențial puternic de încălzire climatică. Acest demers își propune reducerea încălzirii globale cu până la 0,5°C până în anul 2100, iar aplicarea măsurilor de eficiență energetică ar putea dubla cifra.

Această investiție are loc în contextul cererii în creștere pentru sisteme de aer condiționat odată cu încălzirea globală, pentru a asigura o abordare durabilă a acestei necesități.

Alternativa Ecologică

În prezent, există alternative ecologice la substanțele care distrug stratul de ozon. Agenții frigorifici naturali, precum propanul, propilena, butanul, amoniacul și dioxidul de carbon au un impact scăzut asupra mediului. Totuși, adoptarea acestor alternative necesită educație extinsă, consolidarea capacităților industriale, precum și un cadru legislativ adecvat.

Oameni, Natură și Mediu

Prin refacerea graduală a stratului de ozon, milioane de oameni sunt salvate de boli precum cancerul de piele sau cataracta oculară. De asemenea, sunt protejate ecosistemele și încetinite schimbările climatice.

Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon ne amintește că, prin acțiune, efort comun, cooperare și multă muncă putem să redobândim un mediu curat și o viață sănătoasă.

Articolul a fost publicat cu suportul proiectului „Consolidarea instituțională a Republicii Moldova în vederea implementării Protocolului de la Montreal”.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!