Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Ce este hârtia plantabilă și cum o folosim? Aflați la Festivalul „Au Gust”
Cea de-a șasea ediție a Festivalului „Au Gust” va avea loc sâmbătă, 19 august, în orașul Durlești, municipiul Chișinău. Actuala ediție este dedicată temei „Roada/Harvest”.
Evenimentul este un proiect participativ comunitar, educațional și inovativ, unde organizatorii își propun să exploreze noi forme de exprimare artistică și să sprijine comunitatea în implementarea acțiunilor în societate.
În cadrul festivalului, vor avea loc ateliere creative, în cadrul cărora copiii și adulții vor învăța cum din fructe și legume să creeze ștampile naturale. Totodată, ei vor fi instruiți cum să folosească hârtia plantabilă. Hârtia plantabilă este un produs 100% ecologic, biodegradabil, care este confecționată manual din hârtie reciclată și diverse semințe – de flori, legume, plante aromatice. Când hârtia este plantată în pământ, semințele germinează și cresc, hârtia degradează, iar ceea ce rămâne sunt flori, ierburi aromatice și legume. Procesul are loc fără a crea deșeuri.
„Recycline Moldova” se alătură Festivalului „Au Gust”, pentru a colecta plastic de tip 2 și 5. Acest start-up din Chișinău transformă deșeurile în produse elegante, iar astfel contribuie la curățarea mediului. Puteți aduce deșeuri de plastic de tip 2 și 5 direct la festival, pe tot parcursul zilei. Înainte de a aduce sticlele de plastic la reciclare, este foarte important ca plasticul să fie pregătit corect, urmând câțiva pași simpli:
- Goliți recipientele;
- Spălați-le;
- Îndepărtați etichetele lipite pe ambalaje (după posibilitate);
- Uscați-le;
- Aduceți-le la Casa de Cultură din Durlești pe 19 august.
Respectarea acestor pași este crucială în procesul de prelucrare și depozitare. Vedeți mai jos cum determinăm corect tipul de plastic.
În cadrul festivalului „Au Gust”, se va desfășura și un târg tradițional de fructe și legume de sezon, organizat de Asociația „Bacifera”. Produse proaspete direct de la producători locali își vor aștepta cumpărătorii.
Vor mai avea loc jocuri de petanque, molkky și mini-golf, expoziții artistice interactive și digitale, concursuri foto, de film și text. Totodată, vor fi prezentate lucrări de Street Art create de tineri artiști din Germania, în colaborare cu Centrul Cultural German „Akzente” și Goethe Institut din București.
Programul festivalului mai include și o masă rotundă, la care vor fi prezentate modele de susținere a sectorului asociativ. De asemenea, publicul va avea ocazia să urmărească scurtmetraje documentare și filmul „Love is not an Orange” de Otilia Babara. Seara se va încheia cu un after-party distractiv.
Festivalul va avea loc în scuarul Casei de Cultură de la Durlești, cu începere de la ora 11.00 și va continua până în zori.