fbpx

Atenție cum treceți vama cu specii de animale sau plante sălbatice

 Atenție cum treceți vama cu specii de animale sau plante sălbatice
Susține Ecopresa, distribuie!

Ministerul Mediului de comun cu Serviciul Vamal a lansat o Campanie de sensibilizare a publicului privind trecerea la vamă cu specii de animale sau plante sălbatice.

Campania se referă la importanța implementării cerințelor internaționale de import, export/re-export și tranzit a mărfurilor provenite din specii de floră și faună sălbatică, reglementate de Convenția privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES). Republica Moldova este parte a CITES din anul 2002.

La punctele vamale vor fi afișate materiale informative ilustrative despre CITES.

Este important să cunoască orice persoană fizică și juridică, care se deplasează peste hotarele Republicii Moldova, că există anumite reglementări internaționale în privința comercializării și transportării mărfurilor din speciile de animale și plante din flora și fauna sălbatică.

Astfel, pentru toate speciile din flora și fauna sălbatică este necesar de obținut de la Ministerul Mediului (în calitate de organ de gestiune CITES) un act permisiv, fie Permis/Certificat CITES sau Acord de Mediu pentru import/export animale sau plante sălbatice.citesCITES este Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie, sau Convenția de la Washington din 1975.

Scopul său este să garanteze că nici o specie din flora sau fauna sălbatică nu face obiectul unei exploatări non-durabile, ca urmare a comerţului internaţional.
În prezent, CITES protejează, în diverse moduri, peste 30 000 de specii de animale şi plante, comercializate fie vii sau moarte, sub formă de părţi (piele sau fildeş, de exemplu) sau produse/derivate (cum ar fi medicamentele pe bază de animale sau plante). Ţările membre – părţi la CITES, acţionează împreună prin reglementarea comerţului cu speciile enumerate într-unul dintre cele trei anexe CITES.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!