fbpx

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Dunării

Susține Ecopresa, distribuie!

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Dunării. Această zi are ca scop unirea forţelor pentru protejarea acestui fluviu unic în Europa, precum și conştientizarea participării populaţiei la acțiuni de conservare a Dunării.

Mai mult de o treime din suprafața Republicii, mai exact 43,6%, face parte din districtul hidrografic Dunărea, Prut și Marea Neagră, a cărei rețea hidrografică include râurile, lacurile și bălțile ce pot fi grupate în trei bazine hidrografice distincte: bazinul hidrografic al Prutului, bazinele râurilor mici și medii cu vărsarea în limanurile dunărene (Cahul, Ialpug, Catlabuh și Kitai-Kirghiș) și râurile din bazinele cu vărsarea în limanurile Mării Negre (Cogâlnic, Sărata, Hagider, Căplani, Alcalia).

Anul acesta, pentru a spori nivelul de informare și conștientizare a importanței strategice a fluviului Dunărea pentru Republica Moldova, atât din punct de vedere ecologic, cât și din punct de vedere social-economic, Centrul Național de Mediu a organizat o vizită de studiu în rezervația naturală „Prutul de Jos”, la lacul Beleu, la care au participat circa 30 de studenți de la facultățile de Chimie și Geografie ale Universității de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău, precum și de la facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova.

Ziua Internaţională a Dunării a fost instituită după semnarea, în anul 1994, a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea de către Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). Documentul, semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, în capitala Bulgariei, oferă cadrul de cooperare a guvernelor, organizaţiilor neguvernamentale, instituţii de cercetare şi industrie, această dată fiind marcată la nivel internaţional la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.

Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră (Germania) sub forma a două râuri numite Brigach și Breg. Aceste două fluvii izvorăsc de sub vârful Kandel (1.241 m) și se unesc în orașul Donaueschingen (altitudine: 678 m). Numele german al fluviului este Donau. Dunărea curge către sud-est, pe o distanță de 2.858 km, până la Marea Neagră. La vărsarea fluviului în Marea Neagră s-a format Delta Dunării.

Rețeaua hidrografică a bazinului dunărean este alcătuită din aproximativ 120 de râuri importante. Cel mai lung este Tisa (965 km), afluentul cu debitul cel mai mare este Sava, iar afluentul cu cel mai mare bazin hidrografic este tot Tisa. Doi afluenți importanți au același nume: râul Morava din Slovacia și râul Morava din Serbia.

În drumul său spre Marea Neagră, pe o lungime de aproape 3.000 de kilometri, Dunărea străbate zece țări din Europa: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina, dar și patru capitale: Viena (Austria), Bratislava (Slovacia), Budapesta (Ungaria) și Belgrad (Serbia).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu