fbpx

Un prim centru apicol a fost creat la nordul Moldovei

 Un prim centru apicol a fost creat la nordul Moldovei

Centrul apicol de la Cupcini, Edineț

Susține Ecopresa, distribuie!

Un prim centru apicol de la nordul Moldovei a fost creat la Cupcini, raionul Edineț, cu sprijinul ADR Nord. Lucrările de reparație a centrului și amenajarea teritoriului din preajma acestuia se cifrează la aproximativ 1,2 milioane de lei.

Centrul apicol este constituit din două departamente, unde vor fi create cel puțin nouă locuri de muncă. Este un departament informațional și de marketing a produselor apicole și un departament de achiziție, procesare și ambalare a produselor apicole. Anterior, ADR Nord a achiziționat și a livrat centrului apicol mobilier și tehnică de calcul, conform proiectului.

Potrivit directorului ADR Nord, Ion Bodrug, aceasta va determina valorificarea la maximum a potențialului melifer din nordul Moldovei, prin crearea unui sistem centralizat de marketing, dar și prin atragerea tinerilor, inclusiv a femeilor, în practicarea apiculturii în spațiul rural și integrarea lor în grupuri de producători regionali.

Până în prezent, au fost instruiți, în cadrul a două cicluri de seminare, 100 de apicultori din nordul Republicii Moldova. Totodată, în cadrul proiectului se desfășoară o campanie de informare privind modul sănătos de viață prin consumul mierii de albine. Aceasta va contribui la promovarea produselor apicole în vederea diversificării obținerii veniturilor și fortificării sănătății oamenilor. De asemenea, în cadrul proiectului apicol a fost constituită Asociația obștească „Asociația Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord”.

Fondatori ai Asociației sunt câte un apicultor din municipiul Bălți și din cele 11 raioane din Regiunea de Dezvoltare Nord. De asemenea, din 2014 ADR Nord a contribuit la promovarea producătorilor de miere de la nordul republicii prin organizarea, la Bălți, a trei ediții a Festivalului Mierii, organizate în contextul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord.

Valoarea totală a proiectului-pilot „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova” se cifrează la 157.382 de euro, oferiți de Guvernul României, prin intermediul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare (RoAid).

Proiectul-pilot este implementat de ADR Nord în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Consiliul raional Edineț. Beneficiarul proiectului este Consiliul raional Edineț.

Potrivit ADR Nord, interesul sporit al României față de proiectul apicol realizat la nordul Republicii Moldova sporește șansele ca acesta să devină o frumoasă poveste de succes în viitorul apropiat.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!