fbpx

3DeBine, o afacere socială pentru un mediu mai curat la nivel local

 3DeBine, o afacere socială pentru un mediu mai curat la nivel local

Elizaveta Dulgheru. Sursa foto: Facebook „Dulce plai”

Susține Ecopresa, distribuie!

De mai bine de 10 ani, Elizaveta Dulgheru, tânără antreprenoare din Ungheni, folosește ingrediente naturale și ambalaje ecologice în pregătirea produselor din miere. De asemenea, tânăra motivează prin activitatea ei și alți semeni și optează pentru binele mediului.

Elizaveta Dulgheru din satul Todirești, raionul Ungheni, spune că pasiunea pentru apicultură vine din familie, de la tatăl ei, care s-a ocupat cu albinăritul și i-a oferit posibilitatea să crească într-un mediu „dulce”. De acolo a apărut și afacerea „Dulce plai”, care a fost înființată în 2012.

După absolvirea facultății, Elizaveta a vrut să dezvolte domeniul apiculturii și să pornească o afacere în domeniu. A vrut să facă apicultura mai atractivă pentru tineri, iar mierea să fie un produs apreciat pentru proprietățile ei. De asemenea, și-a dorit ca importanța albinelor pentru biodiversitate să fie cunoscută de cât mai multă lume. Actualmente se ocupă cu apicultura, producerea de miere, fabricarea de săpun natural cu miere, ceară și propolis.

În producerea de la „Dulce plai”, Elizaveta folosește principiile apiculturii sustenabile. Aceasta nu administrează deloc antibiotice pentru albini sau alte substanțe chimice. Mierea este organică, chiar dacă nu este certificată.

Foto: Ecopresa
Produse apicole „Dulce Plai”. Foto: Ecopresa

Beneficiile magazinul online 3DeBine

Recent, Elizaveta a înființat platforma online 3DeBine, dedicată producătorilor locali din Republica Moldova. Ne spune că magazinul este cu produse locale, iar cea mai mare dificultate este faptul că nu e atât de bine cunoscut, iar comerțul online în Moldova încă este în faza de început. Lumea abia se obișnuiește să plaseze comenzile, dar trendul este în creștere pentru cumpărături online.

Unul dintre obiectivele Elizavetei este grija pentru mediu. Ea selectează producătorii responsabili care folosesc ingrediente naturale și ambalaje cât mai ecologice. Totodată, promovează consumul de produse locale, asta însemnând mai puțin CO2 pentru transportarea produselor importate. Pentru că 3DeBine este o afacere socială, își propune ca 90% din profitul afacerii să fie direcționat pentru proiecte mici de îmbunătățire a mediului la nivel local.

Miere cremă. Sursa foto: Facebook „Dulce plai”

Miere cremă. Sursa foto: Facebook „Dulce plai”

Îndemn pentru tinerii dornici de a experimenta

Elizaveta ne-a împărtășit câteva gânduri despre activitatea desfășurată: „La început, „Dulce plai” a inspirat mulți tineri să pornească pe calea antreprenoriatului, să încerce apicultura. Am fost un exemplu pentru că am  intrat într-un domeniu unde lucrau mai mult persoanele de vârsta a doua. În ultima vreme, foarte mulți tineri se ocupă cu apicultura, iar „Dulce plai” i-a influențat pozitiv pe unii dintre ei”.

„Dulce plai” îndeamnă persoanele dornice de a experimenta să facă ceea ce le place, să muncească pentru ideile și dorințele lor. Să învețe cât mai mult, să testeze lucruri și să nu aștepte momentul perfect pentru anumite chestii. Dacă au o idee, pur și simplu să încerce, să testeze, să primească feedback și să o îmbunătățească.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Nicoleta Mugureanu