fbpx

Invazie de lăcuste la Taraclia și în Gagauz-Yeri – specialiștii ANSA efectuează stropiri

 Invazie de lăcuste la Taraclia și în Gagauz-Yeri – specialiștii ANSA efectuează stropiri

Foto: ziuadeazi.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Stoluri de lăcuste au invadat la sfârșitul săptămânii trecute aproape 700 de hectare din raionul Taraclia și peste 1.200 de hectare din autonomia Gagauz-Yeri (raionul Ceadâr-Lunga). Specialiștii efectuează stropiri cu pesticide, pentru a nimici insectele și a preveni răspândirea lor, a declarat pentru Ecopresa Ion Babanuță, șeful subdiviziunii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) care este responsabilă de aceste raioane. Din 2013, n-a mai fost invazie de lăcuste în această regiune din sudul Republicii Moldova.

Lăcustele n-au intrat în gospodăriile oamenilor, terenurile pe care le-au invadat sunt departe de sate. Stropirile sunt efectuate seara și dimineața devreme, când temperaturile sunt mai reduse, și apare necesitatea să fie întrerupte atunci când rafalele de vând se întețesc. În total, aproximativ 500 de hectare au fost deja prelucrate cu pesticide.

Cele 700 de hectare de la Taraclia (satul Cairaclia) afectate de lăcuste nu sunt terenuri cu culturi – este „un ecosistem mai sălbatic” din stepa Bugeacului, o zonă de baltă, mlăștinoasă, potrivit lui Ion Babanuță.

Foto: ziuadeazi.md

Iar pe cele 1.200 de hectare din autonomia găgăuză există și plantații forestiere (spre localitatea Copceac din raionul Ceadâr-Lunga), și culturi agricole. Lăcustele distrug porumbul și sorgul.

Nu atacă grâul, orzul, rapița pentru că acestea deja sunt uscate și sunt treierate în această perioadă. Nici floarea-soarelui n-a fost afectată la această etapă timpurie de dezvoltare.

Foto: ziuadeazi.md

În vara anului 2023, lăcustele (specia Calliptamus italicus sau lăcusta italiană) au invadat lanuri de floarea-soarelui, porumb și soia din raionul Sângerei, din centrul Republicii Moldova.

Doctorul în științe biologice Aurel Lozan, specialist în biodiversitate, a comentat pentru Ecopresa că schimbările climatice, caracterizate prin temperaturi înalte și precipitații abundente, favorizează înmulțirea dăunătorilor, pătrunderea unor specii invazive.

În general, pătrunderea speciilor din emisfera sudică (inclusiv Africa de nord) devine o „nouă realitate”, ne vom aștepta la diverse surprize exotice de acum înainte. Trebuie să fim pregătiți și pentru situații imprevizibile, să ne asumăm și responsabilitatea pentru inacțiuni de prevenire”, a menționat el.

CITEȘTE ȘI: Țânțarul-tigru, foarte periculos pentru om, s-ar putea să fi ajuns deja în Republica Moldova   

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic