Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Distracție, explorare și muzică bună – toate acestea vă așteaptă la Festivalul Ziua Mediului
Ediția din acest an a Festivalului Ziua Mediului abundă de activități interesante pentru adulți și copii. Pe 10 iunie, în Parcul Valea Morilor poți acumula experiență în întreținerea bicicletelor, poți verifica cât de calitativă este apa pe care o bei, poți învăța cum se măsoară nivelul de radiație. De asemenea, împreună, vom ghici perioada de descompunere a deșeurilor de diverse tipuri, vom colecta medicamente expirate, tehnică uzată, baterii și plastic etc. În plus, doritorii vor putea lua lecții de muzică. Mai jos, v-am pregătit o listă cu activitățile la care puteți participa în cadrul festivalului.
Alianța Biciclete Chișinău va organiza o zonă unde vor fi oferite servicii de mentenanță și reparații mici a bicicletelor. Deținătorii de transport pe două roți vor putea învăța cum să ungă corect lanțul și cum să întrețină o bicicletă. În plus, doritorii vor primi informații despre regulile actuale de circulație pe bicicletă și alte lucruri importante pe care trebuie să le cunoască atunci când ies cu bicicleta pe drum. Pe lângă asta, vor avea ocazia să primească informații despre trasee velo-turistice de prin Moldova și sfaturi legate de ele. Tot aici, vizitatorii vor putea aduce piese de bicicletă de care nu au nevoie și vor putea găsi elemente necesare. Organizatorii promit și un workshop de stickere în cadrul căruia vor fi create mesaje despre transport, biciclete și mobilitatea sustenabilă.
În cadrul Festivalului va fi posibilă verificarea calității apei dintr-o fântână, izvor sau râu. Tot ce trebuie să faceți este să colectați apa într-un recipient curat și să o aduceți la festival. Testarea apei va fi gratuită. Agenția de Mediu va participa la eveniment cu un laborator și va răspunde la toate întrebările ce țin de reguli și tehnologii de îmbunătățire a calității apei.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat pregătește o demonstrație practică despre măsurarea debitului apei din râu, măsurarea temperaturii la sol, în aer, cu descrierea proceselor hidrometeorologice. Totodată, va fi organizat un joc despre ariile naturale protejate, cu o discuție despre speciile de pești din Nistru dispărute și pe cale de dispariție.
Grădina Botanică vine la festival cu plante pentru vizitatori atât pentru a le cunoaște, cât și pentru a le cumpăra, iar Rezervația Naturală „Codrii” va prezenta mostre ale speciilor de arbori caracteristici Codrilor Centrali ai Moldovei. De asemenea, Institutul de Zoologie va avea expoziții de colecții entomologice și poleontologice.
Cum niciun festival nu s-a organizat fără un iarmaroc, și în acest an veți avea posibilitatea să cumpărați diferite obiecte utile și frumoase. Aici veți putea cumpăra produse alimentare sănătoase, lăzi pentru compostare, becuri LED, artizanat, produse cosmetice, mâncare, dulciuri, limonade etc. Asociația Oberliht ne așteaptă la un GIVEBOX – un spațiu pentru a dărui obiecte pe care nu le folosiți: cărți, obiecte decorative și de uz casnic, îmbrăcăminte în stare bună, astfel încât alții să le poată lua și să le folosească în continuare, iar proiectul Carte pentru Fapte vă îndeamnă să veniți la Festivalul Ziua Mediului cu cărți, care vor fi oferite în schimbul unei fapte bune.
Vizitatorii mai mici vor avea parte de distracție și zone de explorat. Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice va organiza un atelier de ceramică. Lecții scurte de cântat la instrumente muzicale handmade – instrumente de sound therapy, tobe șamanice vegane vor fi organizate de Nazar Drums Workshop.
Clubul Montan din Republica Moldova vine cu un perete pentru alpinism, EduJoc – Jucării educative: distracție cu jenga gigantic, constructor, mașină pentru producerea ilustratelor. Tot la Ziua Mediului, pe copii îi așteaptă o mare distracție la mașina de pompieri: vor simula stingerea unui incendiu și vor folosi motorul de pompieri, vor discuta despre prevenirea incendiilor, vor demonstra diverse echipamente și vor arăta cum se acordă primul ajutor medical.
La festival veți găsi și diferite echipamente prietenoase mediului: scuter electric, bicicletă producătoare de energie electrică, colectoare solare, panouri fotovoltaice, becuri LED produse în Moldova.
Atmosfera va fi susținută de Gonzo cu muzică bună pe viniluri, iar invitata specială a evenimentului este Valeria Stoica.
Mai multe informații despre Ziua Mediului găsiți pe pagina evenimentului.
Evenimentul este organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu împreună cu comunitatea de mediu din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Suediei, Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), Organizației Mondiale a Sănătății (OMS Moldova), Ministerului Mediului și Delegației Uniunii Europene în Moldova.