Germania și Norvegia vor construi centrale electrice pe bază de hidrogen
Germania a făcut un nou pas major în direcția găsirii unui înlocuitor pe termen lung, mai ecologic și mai eficient pentru gazul rusesc. Producătorul german de energie RWE și compania norvegiană de stat Equinor au anunțat recent planuri pentru construcția unor centrale electrice bazate pe hidrogen în Germania de-a lungul următorilor ani, scrie digi24.ro, cu referire la CNN. Va fi construit, de asemenea, un gazoduct important între cele două țări pentru alimentarea acestor centrale.
De când a început invazia rusească a Ucrainei, Guvernul Germaniei s-a străduit să găsească noi surse de energie cu care să înlocuiască gazul și petrolul rusesc, țara fiind una dintre cele mai dependente din Europa de hidrocarburile rusești. Acordul dintre companiile germană și norvegiană, care nu a fost încă parafat, reprezintă unul dintre eforturile Germaniei de a elimina complet centralele pe cărbune până în 2030 și de a-și decarboniza sectorul energetic.
Guvernul de la Berlin a făcut mari eforturi pentru a-și elimina dependența de gazul rusesc de când președintele Rusiei, Vladimir Putin, a pornit invazia împotriva Ucrainei. „Prin această colaborare, vom întări securitatea energetică pe termen lung a motorului industrial al Europei (n. red. – Germania)”, a declarat Anders Opedal, șeful Equinor, într-un comunicat.
Centralele, deținute în comun de RWE și Equinor, vor funcționa inițial pe bază de gaze naturale produse în Norvegia, urmând să se facă apoi tranziția la hidrogen „albastru”, ca sursă de alimentare. Acesta urmează să fie pompat printr-un gazoduct subacvatic, care va conecta Norvegia de Germania. Peste 95% din dioxidul de carbon degajat din producția de hidrogen va fi capturat și ținut sub apă, au mai transmis cele două companii.
Equinor intenționează să dezvolte o capacitate de producție de doi gigawați până în 2030. Scopul final este producerea de așa-zisul hidrogen „verde”, folosind energie regenerabilă produsă prin centrale eoliene. „Există o nevoie urgentă de a crește rapid economia bazată pe hidrogen. În cantități mari, hidrogenul albastru poate să fie un început, în ideea conversiei ulterioare la o sursă de hidrogen verde”, a spus Markus Krebber, directorul executiv al RWE. Deocamdată, cele două companii nu au precizat câte centrale vor să construiască sau care este valoarea investiției.
La ora actuală, Norvegia este cel mai mare furnizor de gaze naturale, conform datelor oficiale ale Uniunii Europene. De când Rusia și-a redus drastic exporturile ca represalii pentru sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei, Norvegia s-a străduit să-și mărească rapid exporturile pentru a acoperi deficitul. „În mijlocul unei crize energetice, vedem cât de importantă este Norvegia ca furnizor de încredere de gaze pentru Europa și vedem și cât de important este să trecem mai repede la energie regenerabilă”, a spus prim-ministrul Norvegiei, Jonas Gahr Stoere.