Dacă vrem o societate care iubește și respectă natura, trebuie să investim în educația copiilor
Convenția Primarilor pentru Climă și Energie, sprijin pentru administrația locală ca să implementeze proiecte privind energia verde
Circa 30 de primari din Republica Moldova au preluat și împărtășit bune experiențe în domeniul energiei durabile, eficienței energetice și climei la Conferința de Nivel Înalt care a avut loc în Tbilisi, Georgia. Delegația noastră a fost cea mai numeroasă și a reprezentat semnatarii Convenției Primarilor pentru Climă și Energie, fiind parte a celor circa 150 de participanți din Regiunea Parteneriatului Estic și Uniunea Europeană.
Reducerea nivelului de CO2 la nivel local cu 30%
Aliona Chircu, primara satului Greblești, raionul Strășeni, spune că localitatea pe care o reprezintă a aderat recent la Convenție, asumându-și voluntar reducerea nivelului de CO2 la nivel local cu peste 30%. „Suntem acum la etapa evaluării situației, analizei metodelor de economisire a energiei. Procesul durează, pentru că trebuie să facem și anumite calcule. Sperăm ca anul viitor să fim deja capabili să absorbim proiecte pentru a eficientiza consumul de energie. Faptul că la Tbilisi am văzut exemple pozitive din alte țări, ne-a dat posibilitate să aflăm cum lucrează ei în teritoriu, cum implementează proiecte cu ajutorul cetățenilor, cum putem împrumuta din experiența lor”, menționează Aliona Chircu.
Primara de la Greblești spune că, în afara de provocarea financiară, o alta este creșterea nivelului de conștientizare a cetățenilor, care nu văd că în reducerea nivelului de CO2 trebuie să începem de la fiecare. „Conștientizarea contează, începând de la grădiniță”, crede Aliona Chircu.
A treia provocare pe care o vede primara de la Greblești este atragerea fondurilor la nivel local. „Atunci când e vorba de o localitate mică sau când nu ai încă experiența necesară, specialiștii necesari în primărie, este un pic mai complicat, dar nu imposibil. De aceea și este Convenția Primarilor, unde noi avem sprijin ca să putem implementa unele proiecte. Aici am văzut experiența din Ucraina, Lviv a fost cu o prezentare foarte bună, Harkiv a fost cu o prezentare interesantă. Ei au venit cu atâta entuziasm și cu atâtea lucruri interesante, și chiar m-au inspirat. Dacă într-o țară în război ei vor să rezolve problemele, noi cu siguranță și mai mult trebuie să avem ambiția de a le rezolva”, subliniază Aliona Chircu.
Parc fotovoltaic pentru necesități publice
La Giurgiulești, la punctul extrem de sud al Republicii Moldova, primara Tatiana Gălățeanu, a adus recent localitatea în Convenția Primarilor pentru Climă și Energie. „Motivația a fost exemplul colegului meu, Nicolae Tudoreanu, care a reușit, într-o perioadă de timp nu prea mare, să realizeze un proiect ambițios și interesant pentru localitatea Feștelița și este un exemplu bun pentru alte localități”, ne mărturisește primara.
Experiența primarilor veniți în Georgia a motivat-o. „La Giurgiulești ne propunem să dezvoltăm un parc fotovoltaic pentru necesitățile publice. Am elaborat și alte proiecte care prevăd izolarea termică a grădiniței. Ne propunem să aducem în condiții de eficientizare energetică și alte instituții publice, cum este Liceul Teoretic din Giurgiulești, dar și să implementăm un proiect privind iluminatul public inteligent” – sunt planuri care se vor a fi realizate. Or, spune Tatiana Gălățeanu, nu trebuie să așteptăm niște condiții extrem de dificile ca să ne îmbunătățim situația energetică în țară și în localitățile noastre. „Colegii noștri din Armenia, Georgia nu au așteptat criza, așa cum a venit la noi, în contextul războiului din Ucraina, dar și-au mobilizat forțele și au lansat proiecte de eficiență energetică”, remarcă primara de Giurgiulești.
„Toți trebuie să avem drept obiectiv să economisim și cum putem să nu fim dependenți de gazul din Rusia sau de energia electrică din Transnistria, care este legată tot de investiții rusești. Republica Moldova este o țară cu foarte mult soare, este păcat să nu folosim oportunitatea de a nu dezvolta proiecte prin care se utilizează energia solară”, este de părere Tatiana Gălățeanu.
„Deși Ucraina se află în război, această țară continuă să implementeze proiecte”
Și la nord, în orașul Drochia, primara Nina Cereteu s-a inspirat din experiențele împărtășite la conferința din Georgia. „Deși Ucraina se află în război, această țară continuă să implementeze proiecte, de parcă acolo nu s-ar întâmpla nimic. Ucrainenii continuă să atragă fonduri și să realizeze acțiuni de eficientizare energetică și de reducere a emisiilor de CO2. Din toate prezentările dintr-o zi, Ucraina a demonstrat cele mai bune rezultate, care pot servi exemplu pentru toți semnatarii Convenției Primarilor”, spune Nina Cereteu.
Orașul Drochia este primul semnatar din Republica Moldova al Convenției Primarilor, aliniindu-se la obiectivele europene privind energia durabilă în 2004. Totodată, în 2004, orașul a elaborat și primul plan de reducere a emisiilor de CO2, care a însemnat mai mult conștientizarea de către administrația publică locală a faptului că e nevoie de a întreprinde pași concreți pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon. Deși nu a beneficiat de vreun proiect European și a realizat măsurile doar din fonduri locale, aprobarea planului a fost un prim pas spre eficiență energetică, afirmă primara de Drochia.
„Acum patru ani, la o asemenea totalizare la Kiev, am văzut un proiect al primarului de Feștelița, care era abia la început de implementare și care mi s-a părut foarte ambițios pentru un sat. Sincer, nu credeam că va fi realizat până la capăt, pentru că proiectul era unul foarte ambițios. Acum mă bucur să văd că a fost implementat cu succes și este un proiect exemplu pentru toată țara. Asemenea proiecte mai există și în alte localități din Republica Moldova, ele pot servi drept exemplu și ar putea fi organizată o expoziție a proiectelor Convenției Primarilor din Republica Moldova. Aceasta i-ar motiva și pe alți primari să devină semnatari ai convenției. În iulie anul viitor va fi lansat un apel pentru finanțarea proiectelor în cadrul Convenției Primarilor, avem jumătate de an la dispoziție pentru a ne pregăti. Cu ambiție, sperăm să obținem finanțare și să implementăm planuri chiar și foarte ambițioase, care să fie exemplu pentru următoarea conferință”, ne spune Nina Cereteu.
Panouri fotovoltaice și centrale pe biomasă
Primăria Lozova, de asemenea, are ambiții mari pentru reducerea nivelului emisiilor cu efect de seră la nivel local. Lilian Botnaru, primarul de Lozova, raionul Strășeni, spune că aderarea în 2016 la Convenția Primarilor a însemnat câțiva ani de muncă pentru elaborarea unei strategii și altor documente importante. „Partea ucraineană a vorbit despre niște generatoare de energie electrică, a dat exemple: uitați-vă, noi susținem populația, procurând generatoare pentru consumul casnic și achităm din bugetele locale 50%, iar populația – celelalte 50%. La cinci ani distanță după aprobarea Strategiei Lozova, am observat că am avut acest obiectiv în strategia noastră, voiam să încurajăm în proiectele pe care le vom implementa în continuare să achităm oamenilor cazanele vechi pe gaze, pe care să le schimbe cu cazane pe biomasă, pentru care să plătească doar 50% din prețul lor, să procure și să instaleze panouri fotovoltaice, la 50%, celelalte 50% din preț fiind achitate din fondurile europene ori din alți bani atrași de Primăria Lozova. La fel se procedează și cu colectoarele solare. Încă nu am beneficiat direct de fonduri europene, dar am avut mai multe activități ce țin de promovarea economiei verzi. Deja de câțiva ani organizăm Zilele energiei, pe parcursul cărora desfășurăm mai multe activități, inclusiv velomaratoane, prin care promovăm un mod sănătos de viață și mecanisme prin care pot fi reduse emisiile de CO2”, spune Lilian Botnaru.
Anul 2022 este unul fructuos pentru primăria Lozova, spune primarul. Localitatea a fost acceptată la un program de asistență tehnică prin Convenția Primarilor și a început să lucreze la realizarea unor idei din proiect. „În anul viitor, urmează să pregătim toate documentele tehnice pentru a depune o cerere de finanțare la instituțiile europene. A fost stabilit drept prioritate instalarea panourilor fotovoltaice pe clădirile publice, iar centrale pe biomasa vrem să instalăm la Casa de Cultură și la Centrul de Suport în Afaceri. Credem cu tărie că aceste proiecte pot fi realizate, deoarece am văzut și experiența primăriilor altor localități din Republica Moldova – Cantemir, Ocnița, Feștelița, care au implementat proiecte și au atras sume importante de la Uniunea Europeană, de peste un million de euro. Sperăm că lucrul nostru de până acum se va încununa de succes”, afirmă Lilian Botnaru.
Străzi luminate cu becuri energoeficiente și clădiri publice termoizolate
Roman Ciubaciuc, primarul orașului Cantemir, ne spune că localitatea a devenit membră a Convenției Primarilor în 2013 și tot arunci a fost întocmit și aprobat un plan de acțiuni. „Nu este ușor să implementezi proiecte de eficiență energetică, ele implică multă muncă și multe cunoștințe. Am avut o colaborare strânsă cu Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile. În orașul Cantemir a fost realizate două mari proiecte prin Convenția Primarilor – un proiect privind iluminatul stradal și al doilea prin care au fost termoizolate patru instituții publice din oraș, două școli și două grădinițe. În orașul Cantemir sunt instalate panouri fotovoltaice și colectoare solare. Recent a fost reconstruit sistemul de canalizare, avem o nouă stație de epurare a apelor uzate, una modernă. Suntem în căutarea resurselor financiare pentru a putea realiza proiecte de transport public, spații locative. Proiectele demonstrative au făcut ca lumea să creadă în sursele de energie verde. Multe panouri fotovoltaice au fost instalate atât de agenți economici, cât și de oamenii care locuiesc la bloc, iar astfel de panouri urmează a fi instalate și la case de la sol. Vrem să fim cât mai independenți din punct de vedere energetic”, afirmă primarul de Cantemir.
„Astfel de evenimente sunt foarte importante, întrucât aici se realizează schimb de experiență, iar multe dintre proiectele realizate într-o localitate pot fi preluate de o altă localitate”, conchide Roman Ciubaciuc.
O platformă pentru schimb de experiență
Irina Plis, expertă națională în proiectul finanțat de Uniunea Europeană Convenția Primarilor Est ne-a spus că evenimentul dedicat celei de-a 10 aniversări a Convenției Primarilor din Parteneriatul Estic a creat o atmosferă unică, unde toți primarii au putut să discute despre problemele curente, despre activitatea și rezultatele lor. „În Convenția Primarilor, din partea Republicii Moldova sunt peste 45 de primari activi, care pot servi drept exemplu pentru alte autorități publice locale. Convenția Primarilor este o platformă pentru schimb de experiență, pentru discuții”, menționează Irina Plis.
Participarea la Conferința aniversară a Convenției Primarilor a arătat ca temele eficiență energetică și adaptarea la schimbările climatice sunt prioritare în agendele semnatarilor Convenției Primarilor, dar și ale autorităților publice locale, ale cetățenilor de rând.