Nicio ţară nu a respectat în 2021 standardele de calitate a aerului stabilite de OMS
Nicio ţară nu a reuşit să respecte în 2021 standardele de calitate a aerului stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit unui studiu ce grupează statisticile referitoare la poluarea din 6.475 de oraşe, publicat marţi, iar smogul a crescut din nou în unele regiuni după o perioadă de scădere în contextul pandemiei de COVID-19, informează Reuters și Agerpres.
OMS recomandă ca media anuală a particulelor nocive PM2.5 să nu depăşească 5 micrograme pe metru cub, după ce şi-a actualizat recomandările anul trecut, spunând că până şi concentraţiile scăzute provoacă riscuri semnificative pentru sănătate.
Doar 3,4% dintre oraşele monitorizate au îndeplinit standardele în 2021, potrivit datelor compilate de IQAir, o companie elveţiană din domeniul tehnologiei poluării, care monitorizează calitatea aerului. Un număr de 93 de oraşe au înregistrat niveluri ale PM2.5 de 10 ori peste nivelul recomandat.
”Există numeroase ţări care fac progrese importante în ceea ce priveşte reducerea concentraţiei de PM2.5”, a declarat Christi Schroeder, manager în ştiinţa calităţii aerului în cadrul IQAir. ”China a început cu un nivel foarte mare, însă acele niveluri au continuat să scadă în timp. Dar există regiuni în lume unde situaţia se înrăutăţeşte semnificativ”.
În India, nivelurile generale de poluare s-au înrăutăţit în 2021, iar New Delhi a rămas cea mai poluată capitală din lume, potrivit acestor date. Bangladesh este cea mai poluată ţară, la fel ca şi în anul anterior, iar Ciad ocupă locul al doilea după ce statisticile din această ţară africană au fost incluse pentru prima dată în monitorizare.
China, care poartă un adevărat război împotriva poluării începând din 2014, a coborât în 2021 pe locul al 22-lea prin prisma nivelului de PM2.5, de pe poziţia a 14-a pe care a ocupat-o în anul precedent, înregistrările medii ameliorându-se uşor pe parcursul anului trecut până la 32,6 micrograme, potrivit IQAir.
Hotan, situat în regiunea nord-vestică Xinjiang, a fost oraşul chinez cu cele mai slabe rezultate, cu un nivel mediu al PM2.5 de peste 100 de micrograme, în mare parte cauzat de furtuni de nisip.
În clasamentul general al celor mai poluate oraşe din lume, Hotan se situează pe locul al treilea, fiind devansat de Bhiwadi şi Ghaziabad, două oraşe din India.