fbpx

Cinci start-upuri din domeniul eficienței energetice au fost premiate la Gala Moldova Eco Energetică

Susține Ecopresa, distribuie!

Cele mai bune cinci start-upuri din cadrul proiectului „Clean Technology Innovation Programme for SMEs Start-ups in the Republic of Moldova” (GCIP Moldova) au fost premiate la Gala Moldova Eco Energetică, organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică.

Concursul a avut drept scop susținerea celor mai importante inițiative în producerea, transmiterea, distribuţia şi consumul eficient de energie, în implementarea, dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, precum și a inovaţiilor în domeniul vizat.

Câștigătorii competiției din acest an sunt:

  • la capitolul eficiența energetică – proiectul ,,EVECO Construction”. Un proiect ce se referă la construcția caselor ecologice, utilizarea panourilor din lemn umplute cu stuf, tencuială din lut și paie.
  • la capitolul energia regenerabilă – proiectul ,,Eficiență energetică prin amplasarea panourilor fotovoltaice pe rezervorul de reținere a apei”. Start-upul se bazează pe crearea sistemului centralizat de irigare a apei.
  • la capitolul eficiența apei – proiectul ,,Spălătorie Auto Eco”. Proiectul include mai multe tehnologii și solutii pentru ca procesul de management al apei să fie cât mai eficient, cu scopul de a produce energie regenerabilă.
  • la capitolul clădiri verzi – proiectul ,,Clădiri verzi – viitorul dezvoltării procesului de producție, folosind diverse resurse regenerabile”. Start-upul este axat pe construcția de clădiri ecologice folosind diverse materiale reciclabile cu impact asupra emisiilor de carbon și schimbărilor climatice.
  • la capitolul transport verde – proiectul ,,Spam Carsharing”. Proiectul ecologic își propune să ajute orașul să îmbunătățească situația de mediu, prin reducerea consumului de benzină, a emisiilor de gaze de eșapament și ajută șoferii care doresc să utilizeze serviciul de carsharing.

Fiecare dintre aceste proiecte au fost premiate cu suma de 10 mii de dolari.

Programul GCIP Moldova are la bază conceptul Global Cleantech Innovation Programme, implementat de către Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) în 14 țări consecutiv. GCIP Moldova este dezvoltat pentru a sprijini întreprinderile care își propun drept obiectiv să dezvolte soluții inovatoare, să extindă adoptarea pe piața locală a inovațiilor tehnologice.

GCIP Moldova susține antreprenorii din Republica Moldova, oferindu-le resurse pentru a realiza o producție durabilă care va modela viitorul și le va accelera inițiativele antreprenoriale. În acest context, GCIP le va oferi și infrastructura necesară pentru realizarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite de Organizația Națiunilor Unite.

 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu