Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Iarmarocul de Ziua Mediului a găzduit produse eco și activități interactive
Festivalul Ziua Mediului din acest an a culminat pe 26-27 iunie cu iarmarocul EcoLocal –produse prietenoase mediului, expoziții, ateliere, precum și cu un concert susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra.
Evenimentul a coincis cu marcarea a 100 piețe pentru Micul Producător, organizate de echipa EcoLocal, pe durata a trei ani de activitate.
Atmosferă de sărbătoare la iarmarocul de Ziua Mediului
Pe lângă produse eco, vizitatorii iarmarocului de Ziua Mediului au avut ocazia de a participa la o serie de activități – ateliere dedicate vieții păsărilor, cu ornitologul Silvia Ursul; desene animate și un quiz despre animale; olărit cu studenții de la Academia de Arte Plastice; împletit în pănuși cu Claudia Botnaru de la Râșcova; copt de cartofi la grătarul solar, prezentarea unui colector solar confecționat manual și a unui panou fotovoltaic etc.
Alte activități populare au fost: colectarea bateriilor și tehnicii uzate; colectarea de plastic de tip 2 și 5; colectarea medicamentelor expirate; jocul de masă KeepCool; replantarea plantulelor din specii rare.
„Noi ne ocupăm cu împădurirea Moldovei și promovăm sistemul de rădăcină protejată, adică plantele cresc din semințe, într-un mediu protejat. Astăzi am venit cu diferite soiuri de arbori: alun, caștan, gutui japonez, Ginkgo Biloba”, spune reprezentantul AO „ARBORETUM”, Oleg Șevcenco.
„Am venit la iarmaroc cu atelierul de ceramică, cu scopul de a învăța atât copii, cât și adulții, să lucreze în lut, să realizeze obiecte din ceramică. Ne bucurăm că facem parte din acest program”, menționează coordonatorul atelierului de olărit, Călin Verega.
Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a organizat un atelier educativ pe tema observării păsărilor sălbatice, la care au participat circa 11 persoane.
Silvia Ursul, vice-președinta SPPN, a oferit audienței informații de bază despre speciile de păsări din Republica Moldova: a explicat deosebirile dintre acvile și vulturi, a dat exemple de diverse specii de păsări adaptate la habitate specifice, a oferit curiozități despre lumea păsărilor și a argumentat de ce păsările sunt animale. La final, cei care au participat au aflat multe informații despre cerințele de mediu ale diferitor specii, au văzut cum arată câteva dintre păsările din jurul lor și au înțeles în ce măsură pot contribui la protecția speciilor periclitate. Mulți dintre ei au primit premii educative ca răsplată pentru participare activă.
Ulterior, întreaga zi a fost dedicată jocurilor educative la umbra copacilor răcoroși. La stand-ul SPPN s-au perindat câțiva adulți și copii curioși, care au răsfoit cărți despre păsări, au admirat fotografii profesioniste făcute în Republica Moldova și au testat diverse jocuri axate pe învățarea păsărilor („Memory”, „Match a pair”, „Montessori. Vocabular. Păsări din România”).
„A fost foarte nice, oamenii au fost prietenoși, după lecția informativă despre păsări am fost și am jucat și un joc „Memory”. La un alt atelier am încercat să fac un vas din lut, dar care nu a ieșit chiar cine știe ce (râde), dar în schimb m-am amuzat. În genere, a persistat o atmosferă plăcută, chiar dacă era foarte cald. Mi-a plăcut să ascult informația despre crustacee și melci. În mare parte, totul a coincis cu așteptările pe care le aveam”, mărturisește una dintre vizitatoarele iarmarocului, Ilinca Ursu.
Cumpărătorii au avut parte de o atmosferă plăcută de sărbătoare, cu muzică și produse eco, activități interactive și voie bună.
„Am înțeles că astăzi este cea de-a 100 ediție EcoLocal, pentru prima data am venit la târg, și mi-a plăcut la nebunie, cu toate că am venit mai târziu, am reușit să găsesc totul necesar: cașcaval, verdeață, măcriș. Bineînțeles sunt pentru produse ecologice și am optat să vin la acest Iarmaroc, ecologia trebuie să ne salveze pe toți”, afirmă unul dintre vizitatori la iarmaroc, Grigori Alhazov.
Pe teritoriul iarmarocului EcoLocal au fost amplasați hamace și corturi, pentru ca vizitatori să ia o pauză de relaxare.
„Vorbind despre iarmarocul care a fost organizat în contextul zilei mediului, nu am decât să aduc înalte aprecieri celor ce au contribuit la organizarea acestuia. La asemenea evenimente reflectăm şi mai mult faţă de acţiunile noastre şi la efectele pe care le aducem mediului înconjurător”, susține Mihai Rotaru, un alt vizitator al iarmarocului.
Festivalul Ziua Mediului – o modaliate de sprijinire și promovare a producătorilor autohtoni
„Am venit la EcoLocal cu produsele mele naturale, unice în Republica Moldova și certificate, aprobate de către Ministerul Sănătății ca un supliment alimentar. Pe lângă faptul că produc miere cu pomușoare, anul acesta am dat start, în satul Trușeni, a serviciului ApiHouse – trei căsuțe unde să inhalați aerul din stup, pentru a întări sistemul imunitar. Vine în ajutor pentru tratarea multor infecții, ca astmul, bronșita, migrena, alergiile la copii și nu are contraindicații”, spune una din expozantele la iarmaroc, Rusnac Victoria.
„Mă ocup cu creșterea plantelor aromatice la ghiveci, am busuioc, oregano, rozmarin, mărar, pătrunjel, melisă, mentă și ardei iute. Eu cultiv peste 200 de varietăți de ardei, am cea mai mare colecție de ardei din Moldova”, mărturisește producătorul EcoVazon, Sergiu Țurcanu.
„Am muncit mulți ani peste hotare, în Italia, dar am venit acasă și am hotărât să deschid o mică afacere de producere a cașcavalului după tehnologia italiană. Producem cașcaval din lapte de ovine, capre și vaci. Avem cașcavaluri naturate în vin, cu nuci, cu piper negru”, susține Dorina Baciu de la „Salașul Baciului”.
„Producem pâine integrală cu maia fără drojdie, suntem ENERSAN Family, deoarece susținem energia și sănătatea familiei. Producem pâinea după un mod tradițional, timpul de durată a fabricării pâinii este de 20-24 de ore. Grâul îl facem la moara cu pietre, făina noi singuri o producem. Grâul și secara este ecologică. De asemenea, pregătim și biscuiți cu grâu ecologic, avem un sortiment de biscuiți cu prune, nuci, ciocolată, scorțișoară, cacao. Avem la vânzare, făina de grâu, de secară”, mărturisește producătorul ENERSAN Family, Leonid Globa.
Organizatorii iarmarocului spun că, prin acest eveniment, susțin activitățile ce țin de protejarea mediului, dezvoltarea pieței locale de produse eco și artizanale; sprijină producătorii autohtoni.
,,Pentru EcoLocal este o onoare și bucurie fiecare conlucrare cu entitățile cu profil de mediu, așa precum este și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic. Iarmarocul din 26-27 iunie a fost o oportunitate de lărgire a mesajelor transmise către consumatorul nostru, legate de protecția mediului înconjurător, reciclarea tuturor materialelor posibile, consumul conștient, reducerea ambalajelor, utilizarea detergenților pe bază de substanțe naturale. Acest iarmaroc, cu siguranță, a adus un plus valoare pieței EcoLocal, care este pentru asociația noastră nu doar o platformă de susținere a produsului local, ci și de educare a consumatorului”, susține una dintre coordonatoarele ,,EcoLocal”, Doina Ababei.
Concert susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra
Evenimentul culminant al Zilei Mediului a fost concertul susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra, la Parcul Alunelul. Artiștii au interpretat melodii în stil funk, etno, soul și jazz.
„Despre concertul lui Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra am aflat de la prieteni, mi-a plăcut foarte mult atmosfera, oamenii ce cântau piesele lui Cristofor. Și față de mediu am o atitudine foarte grijulie. Aș propune ca oamenii să aibă o atitudine conștientă față de resursele naturale; să fie promovate noile tehnologii; înlocuite resursele tradiționale de energie, în special, și redusă folosirea resurselor naturale; să fie finanțare a programelor pentru curățarea și refacerea resurselor naturale; schimbare a mentalității persoanelor prin programe educaționale”, este de părere Alexandru Guranda, unul dintre spectatorii concertului.
În agenda evenimentului, a fost inclusă și o parte festivă, cu participarea organizatorilor și partenerilor Festivalului Ziua Mediului. Invitați speciali au fost ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju; reprezentanta rezidentă PNUD Moldova, Dima Al-Khatib; coordonatoarea de programe a Ambasadei Suediei, Virginia Bâlici.
Menționăm că în perioada lunii iunie au avut loc o serie de activități cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului:
- 5-6 iunie – Drumeție cu corturile în Trebujeni-Furceni, Orhei, ghidată de echipa LiMon.
- 12-13 iunie – Excursie la turbine eoliene din satele Drăgușenii Noi, Bursuc, Nișcani, Păulești și vizita unui parc fotovoltaic în satul Feștelița și Copceac.
- 19-20 iunie – Expediție pe Nistru și Răut pe caiace, salubrizare și prelevarea probelor de apă.
Evenimentul din acest an este desfășurat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Moldova, în cadrul unui proiect finanțat de Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF) – PNUD, cu asistența financiară a Suediei, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova, PNUD Moldova, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și comunitatea de mediu – organizații, proiecte, activiști, afaceri verzi etc.
Ludmila Hițuc