Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Guvernul insistă pe interzicerea azbestului alb
Guvernul a aprobat în mod repetat interzicerea azbestului de tip crisotil. Un proiect de lege va fi expediat din nou Parlamentului spre examinare și aprobare, după ce în iunie 2016, ca urmare a unui amendament al deputatului Anatolie Zagorodnîi, cel mai periculos tip de azbest nu a fost interzis în R. Moldova.
Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, a prezentat modificarea în ședința Executivului din 7 decembrie 2016, solicitând reexpedierea către Parlament a modificărilor la Legea aerului atmosferic, prin care să fie interzise toate tipurile de azbest, inclusiv azbestul alb.
Azbestul alb – crisotil este singurul tip care nu a fost interzis în iunie 2016 de Parlamentul R. Moldova. Legislativul a aprobat la 17 iunie 2016 interzicerea a cinci tipuri de azbest, pe motiv că al șaselea tip este mai puțin periculos. Uniunea Europeană a interzis toate tipurile de azbest din 2005.
Precizăm că potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, toate tipurile de azbest, inclusiv crisotilul, sunt cancerigene și pot provoca mezoteliomul, o formă rară de cancer care se dezvoltă în membrana care învelește multe dintre organele corpului. Aproape 90% din cazurile de cancer mezoteliom dezvoltat la bărbați este provocat de azbest. Fiind lider în utilizare, crisolitul este și lider în provocarea unor boli grave, precum cancerul de plămâni, laringe și ovarian, cancerul mezoteliom, azbestoza (fibroza plămânilor)…