fbpx

Ziua mondială a sănătății – OMS îndeamnă la acțiuni accelerate pentru a proteja sănătatea umană și a combate criza climatică într-un moment de conflict și fragilitate exacerbat

 Ziua mondială a sănătății – OMS îndeamnă la acțiuni accelerate pentru a proteja sănătatea umană și a combate criza climatică într-un moment de conflict și fragilitate exacerbat
Susține Ecopresa, distribuie!

De Ziua mondială a sănătății – 7 aprilie 2022, ce marchează ziua înființării organizației, OMS lansează, în cadrul Campaniei „Planeta noastră, sănătatea noastră”, un apel urgent către lideri și toți oamenii de a păstra și proteja sănătatea și de a atenua criza climatică, într-un moment de conflicte și fragilitate exacerbate.

OMS constată că 99% din populațiile lumii respiră aer poluat – ca urmare principală a arderii combustibililor fosili. O lume cu temperaturi ridicate înseamnă o răspândire mai rapidă ca oricând a bolilor și la distanțe mai mari prin intermediul țânțarilor. Evenimentele meteorologice extreme, pierderea biodiversității, degradarea terenurilor și deficitul de apă duc la strămutarea oamenilor, afectându-le sănătatea. Poluarea și plasticul se regăsesc în oceanele noastre cele mai adânci, pe vârfurile celor mai înalți munți, făcându-și loc în lanțul nostru alimentar și în fluxul sanguin. Sistemele ce produc alimente și băuturi înalt procesate și nesănătoase stau la originea valului de obezitate și duc la creșterea cazurilor de cancer și a bolilor de inimă, generând în același timp până la o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Această criză de sănătate și socială compromite capacitatea oamenilor de a-și controla viața și starea de sănătate.

„Criza climatică este o criză de sănătate: aceleași alegeri inacceptabile care ucid planeta noastră ucid și oamenii”, a spus directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Avem nevoie de soluții transformatoare pentru a elibera lumea de dependența de combustibili fosili, pentru a regândi economiile și societățile bazate pe bunăstare și pentru a proteja sănătatea planetei de care depinde sănătatea umană.”

Pandemia de COVID-19 a adus în prim-plan problemele inechității în lume, subliniind urgența creării unor societăți durabile, care să nu încalce limitele ecologice și care să asigure accesul tuturor la instrumente, sisteme, politici și medii pentru salvarea și îmbunătățirea vieții.

Manifestul OMS despre asigurarea unei reabilitări sănătoase și ecologice după pandemia de COVID-19 include protejarea și conservarea naturii ca sursă a sănătății umane; investiții în servicii esențiale de la apă și canalizare până la energie curată în instituțiile medicale; asigurarea unei tranziții rapide la tipurile noi de energie în interesul sănătății oamenilor; promovarea sistemelor alimentare sănătoase și durabile; construirea orașelor sănătoase; și stoparea utilizării banilor contribuabililor în finanțarea activităților ce duc la poluare.

Carta de la Geneva privind bunăstarea face referință la angajamentele globale necesare pentru a obține acces echitabil la servicii de sănătate și sociale în prezent și pentru generațiile viitoare, fără a distruge sănătatea planetei.

În cadrul Campaniei dedicate Zilei Mondiale a Sănătății, OMS face apel la guverne, organizații, corporații și cetățeni să-și împărtășească acțiunile pe care le întreprind pentru protecția planetei și sănătății umane.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!