fbpx

Sondaj ONU: Majoritatea oamenilor vrea ca plasticul de unică folosinţă să fie interzis

Susține Ecopresa, distribuie!

Trei din patru persoane din întreaga lume ]își doresc ca plasticul de unică folosinţă să fie interzis cât mai curând posibil, conform unui sondaj publicat marţi, în timp ce membrii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se pregătesc să înceapă discuţiile asupra unui tratat global care să frâneze poluarea cu plastic, un fenomen în creştere. 

Procentul persoanelor care solicită ca plasticul de unică folosinţă să fie interzis a crescut de la 71% în 2019, în timp ce procentul celor care declară că preferă produsele cu mai puţine ambalaje din plastic a crescut la 82% de la 75%, potrivit unui sondaj IPSOS la care au participat peste 20.000 de persoane din 28 de ţări, scrie Reuters, preluat de green-report.ro.

Activiştii susţin că rezultatele sondajului transmit un mesaj clar guvernelor ce se vor reuni la Nairobi luna aceasta pentru a continua demersurile pentru un tratat ambiţios contra deşeurilor din plastic, considerat cel mai important pact de mediu de la Acordul de la Paris privind schimbările climatice din 2015.

Oamenii din întreaga lume şi-au exprimat clar părerile“, a declarat Marco Lambertini, directorul general al WWF International. „Răspunderea şi oportunitatea sunt acum la guverne pentru a adopta un tratat global asupra materialelor plastice… astfel încât să putem elimina poluarea cu plastic“, a adăugat el.

Aproape 90% dintre persoanele chestionate au spus că susţin un tratat, dar rămâne de văzut dacă un astfel de acord se va concentra asupra colectării şi reciclării deşeurilor sau asupra adoptării unor măsuri mai radicale, cum ar fi reducerea producţiei şi a utilizării materialelor plastice de unică folosinţă, notează sursa citată.

Reuters a dezvăluit săptămâna trecută că marile grupuri din industria petrolieră şi a substanţelor chimice pun la cale strategii pentru a convinge participanţii la conferinţă să respingă orice acord care ar limita producţia de plastic, care este fabricat din petrol şi gaz şi reprezintă o sursă cheie a veniturile lor.

Dacă membrii ONU nu pot conveni asupra unui acord pentru a frâna poluarea cu plastic, în următoarele decenii vor exista daune ecologice pe scară largă ce vor aduce unele specii marine la risc de extincţie şi vor distruge ecosistemele sensibile, precum recifele de corali şi mangrovele, potrivit unui studiu publicat în această lună de WWF.

Este probabil ca finalizarea unui astfel de tratat să dureze cel puţin doi ani. Însă, orice se va conveni la conferinţa de la Nairobi care se va desfăşura în perioada 28 februarie – 2 martie va determina elementele cheie ale oricărui acord.

Cea mai mare susţinere pentru interzicerea produselor din plastic de unică folosinţă, conform sondajului, vine din Columbia, Mexic şi India, ţări în curs de dezvoltare ameninţate de o criză a deşeurilor.

Sondajul IPSOS a relevat de asemenea că 85% (comparativ cu 80% în sondajul precedent) dintre respondenţii la nivel global doresc ca producătorii şi comercianţii cu amănuntul să fie responsabilizaţi pentru reducerea, reutilizarea şi reciclarea ambalajelor din plastic.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu