Ziua Dunării la Giurgiulești
A devenit deja o tradiție ca în fiecare an, pe data de 29 iunie, să venim la Giurgiulești pentru a sărbători Ziua Dunării. Această sărbătoare, instituită pe plan european în anul 1994, după semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, este marcată și în Republica Moldova. Locul festivităților se potrivește ca o mănușă acestui eveniment: aici, la Giurgiulești, e „poarta de sud” a țării, unde Dunărea se întâlnește cu Prutul și ne face din mână înainte de a se vărsa în Marea Neagră.
În această zi totul satul, de la mic la mare, s-a adunat în scuarul din fața Casei de Cultură. În acest an comunitatea i-a avut ca oaspeți de onoare pe Excelențele Sale Ambasadoarea Republicii Federale în Moldova, doamna Julia Monar, Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti și Ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii în Republica Moldova, doamna Lucy Joyce; domnul Alexander Karner, şeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice a Agenției Austriece de Dezvoltare; doamna Urszula Pałłasz, şefa Secţiei Politice, Presă şi Informare în cadrul Delegației UE la Chişinău, doamna Angela Sax, șefa Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Moldova.
Discursul de începere a festivității i-a revenit dnei Tatiana Gălățeanu, primar al localității Giurgiulești, care a deschis onorurile prezentându-i pe oaspeți și oferind informații despre amploarea evenimentului dedicat Dunării la nivel european. Ulterior, doamna deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Elena Bacalu, și secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Dorin Andros, au menționat realizările și contribuțiile Republicii Moldova ca stat riveran al Dunării în cadrul Strategiei Uniunii Europene a Regiunii Dunării (SUERD). Și Thomas Moser, directorul general al companiei „Danube Logistics” (investitor general și operator al Portului Internațional Liber Giurgiulești), a urat bun-venit tuturor celor prezenți.
Imediat după discursurile de întâmpinare, copiii satului îmbrăcați în straie populare au lansat în aer baloanele care alcătuiau împreună expresia „Danube Day”, iar orchestra a cântat valsul „Valurile Dunării”, compus de românul Iosif Ivanovici în anul 1880, în timp ce oaspeții prezenți au dansat pe ritmurile acestui vals vienez.
Programul festiv a continuat cu cântece și dansuri oferite de ansamblul Etnofolcloric „Giurgiuleanca” și ansamblul de dans „Bobocelul”. Concertul s-a mutat din fața Casei de Cultură în interiorul acesteia, unde alte trupe de dans au distrat spectatorii, iar seara a culminat cu o zeamă tradițională de pește și o horă a întregului sat.
Sărbătoarea a fost organizată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Sud, Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti şi administraţia publică locală. La fel ca în anii precedenți, evenimentul a fost susținut financiar de Agenţia Austriecă pentru Dezvoltare, care sprijină proiectul „Dunărea Unește” pentru promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, dar și a Programelor transfrontaliere și transnaţionale.
Ziua Internațională a Dunării este aniversată în fiecare an la 29 iunie. Manifestările dedicate acestei zile se desfășoară în toate cele 14 state dunărene, pentru a marca dorința acestor țări de a adopta măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului european.
Ana APINTEI