fbpx

„Drumul unui tarif”, torbițe eco și cărți poștale – cum am participat la IarmarEco 2022

 „Drumul unui tarif”, torbițe eco și cărți poștale – cum am participat la IarmarEco 2022

Foto: Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Susține Ecopresa, distribuie!

Cea de-a zecea ediție a târgului IarmarEco a reunit în capitală, pe data de 23 octombrie, mii de vizitatori. Produse naturale și ecologice, plante, tombolă cu eco-premii și nu numai au captat atenția oamenilor în Parcul Valea Trandafirilor, iar mulți dintre ei au venit împreună cu familia.  

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic a venit la IarmarEco cu tricouri și torbițe eco, pe care sunt imprimate desene realizate de artista Albina Kolesnichenko din regiunea Cernihiv, Ucraina. Albina este și cofondatoarea organizației neguvernamentale de mediu din țara vecină, „Еко Місто”. Banii colectați din vânzarea produselor vor fi donați organizației respective din Ucraina. Resursele financiare vor putea fi folosite pentru restabilirea naturii afectate de război, sunt planificate și activități de sădire a copacilor. „Еко Місто” a fost înființată în anul 2016 și lucrează activ și creativ în trei direcții: urbanism și ecologie urbană, sortarea deșeurilor și grădinăritul urban.

Foto: Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Totodată, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic a prezentat la IarmarEco și un set de cărți poștale ce reprezintă diferite locuri pitorești din Republica Moldova – râul Draghiște, stâncile de la Fetești, raionul Edineț, Mănăstirea Hâncu. Fotografiile de pe cărțile poștale fac parte din colecția „Natura” și au fost realizate de Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova.

Foto: Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Gabriel are 8 ani și este elev la Gimnaziul nr.99 din satul Dobrogea, municipiul Chișinău. A venit la târg împreună cu prietenii să cumpere niște dulciuri, dar mare i-a fost mirarea să vadă puzzle-ul intitulat „Drumul unui tarif”, conceput de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic. După ce a pus cap la cap toate piesele acestui puzzle, Gabriel a înțeles pentru ce sunt utilizați ulterior banii colectați din taxa pentru evacuarea deșeurilor.

Foto: Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Ema are 11 ani și este elevă la un liceu din capitală, a venit la târg împreună cu mama, tata și frățiorul ei. Desigur, acest puzzle care detaliază „Drumul unui tarif” a ajutat-o și pe Ema să găsească răspuns la întrebarea: pentru ce să achit serviciul de evacuare a deșeurilor?

Am urmărit și interesul vizitatorilor maturi pentru „Drumul unui tarif”. Drept urmare, ei au aflat că în majoritatea localităților din Republica Moldova tarifele sunt mai mici decât necesitatea reală. De aceea, sunt asigurate doar colectarea și transportarea deșeurilor și nu ajung bani pentru dezinfectarea tomberoanelor, pentru procurarea și întreținerea autospecialelor, pentru construcția și întreținerea platformelor de colectare selectivă a deșeurilor, amenajarea și întreținerea corectă a depozitelor și alte necesități de gestionare corespunzătoare.

Tot aici, prin intermediul puzzle-ului „Drumul unui tarif”, mai mulți vizitatori IarmarEco au aflat că, în fiecare localitate, tariful pentru serviciul de gestionare a deșeurilor este diferit și constă, de regulă, din cheltuieli administrative și operaționale (servicii comunale, salarii, birotică)  – circa 30%, dar și din serviciul de transportare (motorină, cheltuieli de întreținere, sortarea deșeurilor, dezinfecția tomberoanelor, echipament, procurare/arendă transport) – aproximativ 70%. Valoarea tarifului în fiecare localitate depinde de numărul de abonați la serviciul public de gestionare a deșeurilor (inclusiv agenți economici), de distanța până la gunoiștea comună, de câte ori pe lună sunt evacuate deșeurile și cum (în saci sau tomberoane), dar și dacă sunt acordate servicii suplimentare, cum ar fi sortarea deșeurilor și acțiuni de salubrizare.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari