fbpx

Statul va acorda subvenții pentru stimularea și dezvoltarea agriculturii ecologice

 Statul va acorda subvenții pentru stimularea și dezvoltarea agriculturii ecologice

Foto: Facebook.com/ EcoVisio

Susține Ecopresa, distribuie!

Statul va acorda subvenții pentru stimularea dezvoltării agriculturii ecologice. Un proiect în acest sens a fost votat în prima lectură, în ședința de astăzi a Parlamentului. Subvențiile vor fi acordate din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, iar mărimea și modul de acordare a acestora urmează să fie stabilite de către Guvern.

Proiectul stabilește principiile pentru producția ecologică. Documentul conține prevederi menite să asigure dezvoltarea durabilă a producției ecologice, concurența loială și funcționarea adecvată a pieței interne a produselor ecologice. Proiectul mai stipulează produsele și substanțele permise pentru utilizare în producția ecologică, etichetarea și certificarea produselor ecologice, importul și exportul acestora,  precum și măsurile care pot fi aplicate în cazul nerespectării conformității în producția ecologică.

Potrivit autorilor proiectului, scopul adoptării acestuia este de a contribui la protecția mediului și a climei, de a menține fertilitatea solurilor, de a dezvolta biodiversitatea, de a contribui la conservarea raselor rare de animale.

Totodată, conform documentului, va funcționa un sistem informațional automatizat privind producția ecologică în scopul evidenței și schimbului de date aferente activității în domeniul producției agroalimentare.

De consemnat este faptul că mai multe competențe în ceea ce privește producția ecologică sunt delegate Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Astfel, ANSA devine autoritatea administrativă centrală care va implementa politica statului în ceea ce privește calitatea producției ecologice, va efectua controale și va emite certificate ecologice.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu