VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios
Conferința națională privind finanțarea inițiativelor Strategiei UE pentru Regiunea Dunării
La Chișinău a avut loc Conferința Națională privind finanțarea inițiativelor SUERD. Acest eveniment, desfășurat la 7 februarie 2017, a adus la un loc reprezentanți ai autorităților publice centrale, locale, dar și reprezentanții organizațiilor neguvernamentale din diverse sectoare. Astfel, a fost oferit cadrul necesar de discuții în legătură cu proiectelor în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD).
Conferința a reprezentat și o ocazie de identificare a partenerilor de proiecte, de prezentare a istoriilor de succes și de extindere a rețelei de colaborări și contacte și de a cunoaște experiența României, Ungariei și Austriei în realizarea unor proiecte comune.
Evenimentul a debutat cu discursurile de salut ale oficialităților prezente la conferință. Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, a evidențiat caracterul de informare și comunicare al acestei Conferințe, care își propune să stimuleze implementarea de proiecte transnaționale disponibile a fi finanțate cu 5 mln de euro. De asemenea, el a mai menționat că Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor are rolul de coordonator național al Strategiei în Republica Moldova și își asumă responsabilitatea coordonării activităților în realizarea celor 11 priorități ale SUERD.
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Excelența Sa Daniel Ioniță, a menționat că Strategia este un instrument inovator destinat dezvoltării socio-economice a localităților, fiind deschisă în premieră țărilor de pe continentul european care nu au aderat încă la Uniune. Potrivit Excelenței Sale, SUERD oferă multe avantaje: oportunități economice pentru sectorul public și privat, intensificarea competitivității, formarea actorilor naționali într-un format nou.
Aneil Singh, Prim Consilier și Șef al Secției de Cooperare din partea Delegației Uniunii Europene în Moldova, a descris rolurile concrete ale acestei strategii: oferă detalii despre apelurile de fondurile mici existente în această macro-regiune, despre programul proiectelor strategice și despre Programul transnațional Dunărean 2014-2020.
În a doua parte a evenimentului, vice-ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatîi, care este și Coordonator Național al SUERD în Moldova, a mulțumit pentru sprijinul continuu oferit de Uniunea Europeană în punerea în aplicare a inițiativelor în conformitate cu prioritățile SUERD, și în special Agenției de Dezvoltare din Austria, care a oferit un sprijin valoros în ultimii doi ani pentru promovarea activă a strategiei. Vice-ministrul a subliniat faptul că în perioada următoare este necesar să se concentreze eforturile pe implementarea proiectelor strategice cu impact regional solid în cadrul SUERD, succes care poate fi replicat în modele de cooperare similare.
Silvia Davidoiu, Coordonatorul Național SUERD în România, Iuri Dimchoglo, vicepreședintele Consiliului Regional Odessa, și alți participanți au prezentat stadiul actual în ceea ce privește punerea în aplicare a SUERD, experiențe și evenimente promovate în România și Ucraina.
Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova a prezentat audienței realizările proiectului „Conservarea Biodiversității în Prutul de Mijloc”, proiect care se aliniază la obiectul nr 2 al sus-numitei Strategii: Protejarea mediului în Regiunea Dunării. Întrucât Strategia se adresează necesității de protecție a mediului înconjurător pe mai multe paliere, proiectele de genul celui implementat de Mișcarea Ecologistă din Moldova sunt valoroase din cauza faptului că răspund mai multor axe prioritare în cadrul Strategiei: Restaurarea și întreținerea calității apelor (Axa 4), Gestionarea riscurilor de mediu (Axa 5), Gestionarea biodiversității, a peisajelor și a calității aerului și solurilor (Axa 6). În prezentarea sa, Alecu Reniță a insistat pe necesitatea conservării și protecției zonelor umede din bazinul râului Prut ca un garant al protecției biodiversității. Totodată, el a atras atenția asupra fixării în lista proiectelor prioritare a celor care își propun să păstreze diversitatea naturală și sănătatea mediului încojnurător.
De asemenea, participanții au participat la eveniment au avut ocazia de a vedea expoziția celor mai bune practici din regiune, iar reprezentanții misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale din țările dunărene în Moldova au discutat cu instituțiile locale concepte de proiecte expuse la eveniment.
În cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării urmează a fi organizat un concurs al conceptelor de proiecte pentru domeniile: energie regenerabilă, cultură, turism, transport și mediu. Eligibili pentru participare în asemenea proiecte vor fi autoritățile publice locale, ONG-uri, Agențiile de Dezvoltare Regională din țara noastră ce vor dezvolta proiecte comune cu instituții similare din România și Ucraina.