fbpx

VIDEO/ Protest la ANSA. Manifestanții cer un nou control la Necropolă cu participarea societății civile

 VIDEO/ Protest la ANSA. Manifestanții cer un nou control la Necropolă cu participarea societății civile
Susține Ecopresa, distribuie!

Mai mulți voluntari au protestat în fața sediului Agenție Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și au cerut un nou control la Necropola de animale cu participarea societății civile. De asemenea, au cerut și tragerea la răspundere a responsabililor care nu au mai efectuat controlul la Necropolă din 7 decembrie din cauza prezenței societății civile și a presei. Mai exact, aceștia au solicitat demisia lui Maxim Sîrbu care este inspector al ANSA din cadrul Direcției Sănătatea și Bunăstarea Animalelor. Reprezentantul ANSA, care a ieșit în fața protestatarilor, a spus că instituția va examina solicitările, iar domnul Sîrbu va fi invitat să ofere explicații.

Activiștii au ieșit la protest după ce controlul planificat la Necropolă din 7 decembrie s-a finalizat cu scandal. Directorul instituției s-a arătat deranjat de prezența presei, iar inspectorii de la ANSA, după ce au văzut presa și voluntarii, au decis să nu mai facă verificări și au plecat.

CITEȘTE ȘI Activiștii, indignați de faptul că Regia Autosalubritate cere municipalității 8,5 milioane de lei pentru Necropola de animale

Protestatarii au menționat că Necropola activează de ani buni cu mai multe încălcări și că a devenit „un lagăr de concentrare pentru animale”, precizând că instituția este finanțată din bani publici și că societatea civilă și presa trebuie să aibă acces pe teritoriu și la efectuarea controalelor.

În replică, Alexandru Manciu, director General Adjunct al ANSA pe probleme sanitar veterinare, a declarat că reprezentanții ANSA nu au probleme să efectueze controalele respective și în prezența presei și a societății civile, însă responsabilitatea de a admite pe teritoriul Necropolei îi revine administrației acesteia. Acesta a mai precizat că ANSA nu mai poate efectua acum un control repetat la Necropolă, pentru că a efectuat deja unul și așa prevede legislația.

Cu referire la restul solicitărilor manifestanților și anume prezentarea raportului anual despre măsurile întreprinse cu privire la activitatea Necropolei; dar și prezentarea informației despre numărul de petiții înregistrate și executate cu privire la activitatea Necropolei, Manciu a declarat că petiția va fi examinată și că el nu poate face nicio promisiune.

CITEȘTE ȘI Fără autorizație și fără medic veterinar. ANSA a depistat un șir de încălcări la Necropola de animale

Precizăm că inspectorii ANSA au anunțat că au efectuat un control la Necropolă în data de 8 decembrie, în urma căruia au emis un comunicat în care spun că au depistat un șir de încălcări printre care lipsa autorizației, a unui medica veterinar, a apei potabile etc.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!