fbpx

Activiștii, indignați de faptul că Regia Autosalubritate cere municipalității 8,5 milioane de lei pentru Necropola de animale

Susține Ecopresa, distribuie!

Mai mulți activiști și voluntari în domeniul protecției animalelor sunt nemulțumiți de faptul că Regia Autosalubritate cere ca în bugetul municipal pentru anul 2022 să îi fie alocate 8,5 milioane de lei pentru funcționarea Necropolei de animale din capitală. Potrivit voluntarilor, aceasta este o sumă prea mare pentru acțiunile pe care le fac reprezentanții Regiei Autosalubritate. În opinia lor, mai eficient ar fi dacă jumătate din această sumă ar fi alocată Secției de protecție și control a animalelor din cadrul Primăriei, care s-ar putea ocupa de diferite proiecte ce ar viza atât animalele fără adăpost, cât și cele de companie.

Anastasia Cozlovschi, reprezentanta Organizației pentru apărarea animalelor „Societatea umană”, a menționat pentru ecopresa.md că această sumă este exagerată, având în vedere că Regia Autosalubritate nu prezintă public rapoartele pentru a justifica fondurile cheltuite și nu prezintă clar numărul animalelor fără stăpân capturate și duse la Necropolă.

Ceea ce noi vrem este ca jumătate din suma aceasta, anume pentru capturare și sterilizare, să fie alocată Secției de protecție și control a animalelor. Din ce considerente? Pentru că în Autosalubritate, la Necropolă, de la începutul anului curent, nu a fost niciun veterinar. Oamenii întâlnesc câini care trebuiau să fi fost sterilizați și care aduc pe lume câinișori”, susține Anastasia Cozlovschi.

Potrivit ei, anul curent, Secția de protecție și control a animalelor din cadrul Primăriei a semnat contracte cu două clinici care s-au ocupat de capturare alternativă. Persoanele care identifică câini ai străzii contactează reprezentanții celor două clinici, completează formulare despre locul aflării animalelor și reprezentanții acestora capturează patrupezii, îi sterilizează, le acordă asistența medicală necesară și îi eliberează înapoi pe străzile capitalei. „Aceasta este mult mai rentabil. Avem dovada că acești câini sunt sterilizați”, susține activista.

Totodată, reprezentanții Secției de protecție și control a animalelor din cadrul Primăriei organizează diferite acțiuni și implementează proiecte atât în ceea ce ține de animalele fără adăpost, cât și pentru animalele de companie. „La Necropolă oamenii nu beneficiază de absolut nimic. Dincontra, sunt voluntari care merg acolo și sterilizează animalele de la Necropolă chiar dacă se alocă atâtea milioane de lei”, a menționat Anastasia Cozlovschi.

Proiectul bugetului municipal este în consultări publice până pe 9 decembrie.

Pentru anul 2020, în bugetul municipal au fost alocate 6,1 milioane de lei pentru întreținerea Necropolei de animale și Centrului de capturare și sterilizare a câinilor fără stăpân.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu