fbpx

Temperatura oceanelor, în creștere al șaselea an consecutiv. Cercetător: Trebuie să ne pregătim pentru dezastre

 Temperatura oceanelor, în creștere al șaselea an consecutiv. Cercetător: Trebuie să ne pregătim pentru dezastre

Photo by frank mckenna on Unsplash

Susține Ecopresa, distribuie!

Temperatura oceanelor din întreaga lume crește într-un ritm neobosit, pe măsură ce oamenii continuă să modifice atmosfera din jurul lor. În 2021, potrivit unui nou studiu, valul de căldură din oceane a atins un nou record, eclipsând influența episoadelor regionale mai reci, scrie Science Alert.

În timp ce încălzirea oceanelor de anul trecut fost fără precedent, aceasta nu a fost o excepție. 2021 fiind al șaselea an la rând în care temperatura oceanelor din lume depășit orice am măsurat până acum. De la sfârșitul anilor 1950, când au început pentru prima dată înregistrările fiabile ale schimbărilor climatice, fiecare deceniu a găzduit oceane mai calde decât precedentul. Începând cu anii 1980, autorii studiului spun că a existat o creștere „fără ambiguitate” a temperaturilor marine.

Căldura se simte peste tot. Anul trecut, Oceanul Pacific de Nord, Oceanul Atlantic de Nord și Marea Mediterană au experimentat cele mai calde temperaturi marine înregistrate.

„Oceanele absorb cea mai mare parte a încălzirii provenite de la emisiile umane de carbon”, spune cercetătorul în climă Michael Mann de la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

„Până când vom ajunge la zero emisii nete, încălzirea va continua și vom continua să doborâm recordurile de conținut de căldură din ocean, așa cum am făcut anul acesta. O mai bună conștientizare și înțelegere a oceanelor reprezintă o bază pentru acțiunile de combatere a schimbărilor climatice”.

Fără a ne reduce emisiile, nici măcar fluctuațiile regionale pe termen scurt ale temperaturii și circulației pot schimba traiectoria actuală.

În timpul unui episod din La Niña, de exemplu, când vânturile și curenții oceanici se schimbă, părțile de nord ale Oceanului Pacific tind să devină mai reci, în timp ce apele sudice de deasupra Australiei devin puțin mai calde. În ciuda faptului că acest efect minor de răcire a intrat în acțiune la sfârșitul anului 2021, încălzirea în Oceanul Pacific de Nord a rămas „largă și profundă”.

Anul trecut, anomaliile de încălzire din mijlocul Pacificului de Nord au fost măsurate la ~2°C lângă suprafață și 1°C ~300 de metri adâncime.

„Creșterile necruțătoare ale [conținutului de căldură din ocean] au implicații directe asupra frecvenței, intensității și extinderii valurilor de căldură marine și a altor „puncte fierbinți” din ocean”, scriu autorii.

Tendințele oceanelor pe termen lung sugerează că Oceanul Atlantic și Oceanul de Sud absorb cea mai mare cantitate de căldură din emisiile noastre de gaze cu efect de seră.

Când un ocean absoarbe căldură, apa mării se extinde, ducând la creșterea nivelului mării. Dacă căldura marină din oceanele noastre sudice scad suficient din calota glaciară a Antarcticii, ar putea destabiliza structura, adăugând mai multă apă în ocean și scufundând și mai mult coastele noastre.

„Oceanele mai calde supraalimentează și sistemele meteorologice, creând furtuni și uragane mai puternice, precum și creșterea riscului de precipitații și inundații”, spune cercetătorul atmosferic Lijing Cheng de la Academia Chineză de Științe (CAS).

„Trebuie să ne pregătim pentru aceste dezastre și cel mai bun mod de a face asta este să încorporăm temperaturile oceanelor în modelele noastre climatice. Din păcate, totuși, există încă „incertitudini și lacune de cunoștințe majore în monitorizarea încălzirii oceanelor”, spun cercetătorii. Dacă nu îmbunătățim conștientizarea și înțelegerea acestor dinamici, vom pierde o parte fundamentală a schimbărilor climatice. Încălzirea oceanelor reduce eficiența absorbției de carbon oceanic și lasă mai mult dioxid de carbon în aer”, spune Cheng.

„Monitorizarea și înțelegerea cuplării căldurii și carbonului în viitor sunt importante pentru a urmări obiectivele de atenuare a schimbărilor climatice.”

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!