fbpx

Imagini din satelit. Nivelul poluării crește dramatic în 2021 față de 2020, unele regiuni depășesc de două ori nivelul pre-pandemic

 Imagini din satelit. Nivelul poluării crește dramatic în 2021 față de 2020, unele regiuni depășesc de două ori nivelul pre-pandemic

Foto: digi24.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Nivelul poluării deasupra zonelor extrem de active din punct de vedere al emisiilor scăzuse semnificativ la momentul implementării primelor măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului, la începutul anului 2020, scrie digi24.ro. Un an mai târziu însă, activitatea poluantă a revenit la limitele pre-pandemice, iar emisiile par că au ajuns din nou la nivelul din 2019, conform unor imagini din satelit care arată un nivel mare de emisii de dioxid de azot deasupra Chinei.

Agenția Spațială Europeană a anunțat că nivelul emisiilor de dioxid de azot a revenit din nou la nivelul pre-pandemic, în contextul revenirii la viața obișnuită în mai multe țări și după eliminarea parțială sau completă a restricțiilor. Ca exemplu, ESA a folosit imagini din satelit de deasupra Chinei, țara de origine a virusului, dar care a renunțat la restricții deja de o lungă perioadă de timp, relatează CNN.

„Acum, la peste un an de la începutul crizei Covid-19, după relaxarea restricțiilor, nivelul mediu de poluatori din aer a revenit și este chiar în creștere față de perioada anterioară”, au spus cei de la ESA.

Între februarie 2019 și februarie 2020, concentrațiile de dioxid de azot din Beijing scăzuseră cu 35%, iar în Chongqing scăderea fusese chiar mai abruptă, de 45%. În februarie 2021, însă, Beijing a revenit la nivelul anterior, iar Chongqing poluează aproape de două ori mai mult decât o făcea înainte de pandemie.

„Ne așteptăm la o scădere din ce în ce mai mare a calității aerului de îndată ce restricțiile și lockdown-urile se vor fi încheiat în majoritatea regiunilor de pe glob. Concentrațiile de dioxid de azot din atmosfera noastră nu depind doar de activitatea umană, contează și condițiile de vreme, însă aceste efecte sunt un efect evident al relaxărilor restricțiilor. În următoarele săptămâni și luni ne așteptăm la noi creșteri ale poluării și în zona Europei”, spune Claus Zehner, șeful misiunii Copernicus Sentinel-5P a ESA.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!