fbpx

VIDEO/ Agricultorii protestează a patra zi. Guvernul anunță că s-a văzut cu reprezentanții fermierilor

 VIDEO/ Agricultorii protestează a patra zi. Guvernul anunță că s-a văzut cu reprezentanții fermierilor
Susține Ecopresa, distribuie!

Agricultorii din mai multe localități din sudul țării protestează pentru a patra zi, iar autoritățile au format un grup de lucru și spun că caută soluții.

În timp ce la intrarea în Chișinău zeci de fermieri au blocat traseul Chișinău-Hîncești, Guvernul anunță că prim-ministrul a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor și federațiilor de agricultori din țară unde s-a analizat situația actuală din sectorul agrar, ca urmare a secetei severe și ploilor cu grindină din acest an.

În cadrul discuțiilor, agricultorii au apreciat inițiativa Guvernului de a investi pentru anul 2021 resurse bănești pentru restabilirea sistemelor de irigare.

Fermierii consideră că implicarea politicului va agrava situația în sector, din acest motiv au propus crearea unei platforme de discuții între asociațiile și federațiile de agricultori și ministerele economiei și infrastructurii. O astfel de platformă ar permite crearea strategiilor de lungă durată  în sectorul agricol.

La fel, agricultorii au menționat că nu-și doresc să pună pe umerii statului problemele unui sector economic și au venit cu propuneri concrete care nu necesită investiții financiare imediate. Totuși, fermierii au solicitat scutirea de la plata impozitelor salariale și funciare a agricultorilor afectați de aceste calamități pentru anul 2020 și vacanță fiscală pentru primele șase luni ale anului 2021. Agricultorii au mai cerut ca Guvernul să întreprindă măsuri pentru a proteja producătorii autohtoni de importurile ieftine și de calitate suspectă.

Prim-ministrul a salutat inițiativa  de colaborare a reprezentanților asociațiilor agricole din țară pentru a identifica soluții concrete privind situația  din cea mai mare ramură a economiei naționale care este grav afectată de seceta din acest an.

Prim-ministrul a reiterat că Guvernul a dispus alocarea compensațiilor pentru fermierii ce au înregistrat pierderi la culturile cerealiere de grupa I. În acest scop, Executivul a alocat 200 milioane lei. În cadrul discuțiilor, agricultorii au revendicat majorarea substanțială a subvenției de la 1050 lei la 3000 lei/ha. Premierul a menționat că acest lucru este imposibil în condițiile unui deficit al bugetului de 17,5 miliarde de lei.

Înainte de începerea protestelor, fermierii au cerut ca resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate de către agricultori să fie de cel puțin trei mii de lei per hectar.

Agricultorii solicită insistent instituirea stării excepționale sau de urgență pentru sectorul agrar în zona de centru și sud, cu eliberarea necondiționată a certificatelor de stare de forță majoră atât pentru fermieri, cât și pentru furnizorii de inputuri agricole, fapt ce, în opinia lor, va permite întregului sector agricol să-și reeșaloneze datoriile fata de creditori.

În adresarea se solicită implementarea unui regulament nou cu posibilitatea de returnare sau cesionare a TVA-ului adunat de ani de zile în cont, în achitarea datoriilor furnizorilor din domeniu. De asemenea, se solicită scutirea de la plata impozitelor salariale și funciar a agricultorilor afectati de aceste calamități pentru anul 2020, și vacanță fiscală pentru primele șase luni ale anului 2021.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

1 Comment

Comments are closed.