fbpx

Agenția Internațională pentru Energie Atomică cere Kievului și Moscovei să permită inspecții la centrala de la Zaporojie

 Agenția Internațională pentru Energie Atomică cere Kievului și Moscovei să permită inspecții la centrala de la Zaporojie
Susține Ecopresa, distribuie!

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Mariano Grossi, a cerut marți Ucrainei și Rusiei să permită deplasarea experților săi la centrala nucleară de la Zaporojie, pentru a putea inspecta materialul nuclear al centralei, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

În fața subcomisiei pentru securitate și apărare a Parlamentului European, diplomatul argentinian a explicat faptul că „îngrijorarea” sa în ceea ce privește securitatea nucleară a Ucrainei se concentrează pe această centrală, cea mai mare din Europa, după ce situația de la Cernobîl s-a stabilizat și a subliniat că „există o serie de activități pe care experții trebuie să le facă acolo și nu li se permite”.

„Centrala nucleară realizează activități care necesită din când în când un inventar fizic și lucrări de supervizare în interiorul centralei. Fără acestea nu putem spune comunității internaționale unde se află materialul nuclear sau ce se întâmplă cu el”, a spus Grossi.

Acesta a semnalat că, recent, a putut nega imediat că Ucraina ar dezvolta arme nucleară „pur și simplu pentru că s-a putut confirma obiectiv că nu au existat abateri în privința materialului nuclear”.

Dar, a adăugat el, „să nu putem merge să inspectăm posibilitatea unor acuzații sau îndoieli în viitor este un pericol real” și „ceva ce trebuie luat în considerare cu toată seriozitatea”.

„Le-am spus colegilor noștri ucraineni și sunt în contact permanent cu experții și Guvernul rus (…). Le-am spus că trebuie să permită experților AIEA să meargă la Zaporojie”, a afirmat Grossi.

Directorul AIEA a calificat situația inclusiv drept „schizofrenică”, deoarece Ucraina și Rusia permit o misiune de experți la centrală „doar sub supravegherea lor”, motiv pentru care caută cu cele două părți un format care să permită ca accesul experților să fie îngăduit atât de Kiev, cât și de Moscova.

În afară de inspectarea materialului radioactiv, Grossi a semnalat că agenția trebuie să analizeze posibilele conflicte care derivă din faptul că această centrală continuă să fie operată cu experți ucraineni, dar și ruși și funcționarea „nu este în totalitate clară”.

„Este ceva ce merge împotriva oricărui principiu de securitate (…) Există potențiale dezacorduri, fricțiuni și instrucțiuni contradictorii și cu siguranță nu vrei să ai așa ceva într-o instalație atât de complexă și sofisticată precum o centrală nucleară”, a menționat el.

În ceea ce privește Cernobîl, argentinianul a remarcat că „situația pare să se fi stabilizat” și, deși concluziile AIEA semnalează că nivelul de radiații „a înregistrat creșteri”, asta nu conduce la un scenariu „periculos”.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!