fbpx

Ucraina solicită retragerea forţelor ruse din zona Cernobîlului

 Ucraina solicită retragerea forţelor ruse din zona Cernobîlului
Susține Ecopresa, distribuie!

Forţele armate ale Ucrainei susţin că există pericolul ca muniţia să explodeze la centrala nucleară de la Cernobîl, solicitînd demilitarizarea zonei prin retragerea forţelor ruse care ocupă centrala trebuie, a declarat miercuri, vicepremierul Irina Vereşciuk, conform Reuters, citat de news.ro.

Ea a mai spus că Ucraina a cerut Rusiei în cadrul negocierilor de marţi desfăşurate în Istanbul, Turcia, să permită stabilirea a 97 de culoare umanitare către cele mai afectate oraşe şi sate din Ucraina.

”Solicităm Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri imediate pentru demilitarizarea zonei de excludere a Cernobîlului şi să introducă acolo o misiune specială a ONU pentru a elimina riscul de repetare a unei catastrofe nucleare”, a mai subliniat oficialul ucrainean.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat duminică că situaţia securităţii la centralele nucleare din Ucraina a rămas neschimbată. AIEA evaluase săptămâna trecută că incendiile forestiere din jurul centralei Cernobîl nu prezentau un risc radiologic major.

AIEA a încetat, din 9 martie, să mai primească date în direct de la Cernobîl şi şi-a exprimat îngrijorarea duminică în legătură cu lipsa de rotaţie a personalului din 20 martie.

Centrala de la Cernobîl a fost preluată de armata rusă în 24 februarie, în prima zi a invaziei.

Reactorul numărul patru al centralei a explodat în 1986, provocând cel mai grav dezastru nuclear civil din istorie. Este acoperit cu un sarcofag dublu: unul construit de sovietici, acum deteriorat, şi un altul mai modern, inaugurat în 2019, cu finanțare internațională. Celelalte trei reactoare ale centralei au fost oprite treptat după dezastru, ultimul în 2000.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!