fbpx

Ucraina: Șapte incendii au izbucnit în pădurea din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de ruși

 Ucraina: Șapte incendii au izbucnit în pădurea din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de ruși
Susține Ecopresa, distribuie!

Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională din Ucraina informează despre mai multe incendii de vegetație în apropiere de Cernobîl, autoritățile fiind îngrijorate că radiațiile din fum s-ar putea răspândi, transmite cengnews.com.

Șapte incendii ard în zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl. Incendiile de vegetație au fost probabil declanșate de bombardarea artileriei sau incendiere, susțin autoritățile ucrainene. Zona este sub control rusesc, așa că „incendiile ard necontrolate”.

Zona de excludere de la Cernobîl a fost înființată după o explozie la centrala electrică din 26 aprilie 1986, care a dus la cel mai mare dezastru nuclear din lume, care a trimis un nor radioactiv peste mare parte din Europa.

Până de curând, zona a fost sub controlul armatei Ucrainei, cu acces public foarte limitat, ceea ce a dus la transformarea ei într-un refugiu al vieții sălbatice și într-un experiment de „resălbătăcire” pe termen lung.

Pe 24 februarie, situația s-a schimbat când trupele ruse au intrat în zonă și au preluat controlul. Personalul de la centrala nucleară de la Cernobîl este încă la lucru, dar nu este clar cum va fi gestionată zona, având în vedere rapoartele privind întreruperile de curent.

O linie electrică care leagă uzina de la Cernobîl de restul Ucrainei a fost avariată de forțele ruse la doar o zi după ce a fost reparată, potrivit Ukrenergo, o companie energetică ucraineană.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a anunțat pe 21 martie că personalul uzinei a fost schimbat pentru prima dată de când forțele ruse au preluat controlul. El a spus într-o declarație că 13 membri ai personalului, precum și majoritatea gardienilor ucraineni, au ales să rămână la fața locului.

Potrivit AIEA, nivelurile de radiații la toate centralele nucleare operaționale din Ucraina se încadrează în limitele normale, conform reglementărilor ucrainene. Cu toate acestea, a declarat că încă nu a primit transmisie de date de la distanță de la sistemele de monitorizare ale centralei de la Cernobîl.

Incendiile de la Cernobîl sunt o sursă de îngrijorare. Incendii uriașe au izbucnit în apropierea fabricii în 2020, acoperind o suprafață de peste 164 de km. La acea vreme, oamenii de știință urmăreau incendiile pentru a vedea cum acestea afectau fauna sălbatică și dacă exista riscul expunerii la radiații.

Unul dintre oamenii de știință care a studiat impactul incendiilor de vegetație din 2020 de la Cernobîl a fost Jim Smith de la Școala de Științe Geologice, Geografice și Mediului de la Universitatea din Portsmouth. Riscul de inhalare a radioactivității, a spus el pentru Newsweek, este scăzut. El a susținut că solul contaminat prezintă un risc mai mare pentru pompieri.

„Incendiile pot face ca radioactivitatea să se miște mai liber. Deși cantitatea de radioactivitate care este redistribuită prin fum este mică, aceasta poate crește cantitatea de radioactivitate care este disponibilă pentru scurgerea din sol în sistemele de apă. Încă lucrăm la asta, dar până acum incendiile din 2020 nu au avut un impact semnificativ. Focul poate, de asemenea, să crească cantitatea de nutrienți disponibili pentru ca plantele să fie absorbite, rezultând doze mai mari pentru animalele din zonă.”

Potrivit lui Smith, riscul de radiații pentru soldați și rezidenți din zonă din cauza incendiilor de vegetație este scăzut.

Incendiile de pădure au reprezentat un risc mult mai mare decât radiațiile. „Fauna sălbatică este afectată în același mod în care este oriunde de incendii de vegetație – animale care pot evita incendiul”, a explicat el. „Păsările, care sunt animale care se mișcă mai rapid, vor putea supraviețui, dar cel mai probabil vor suferi de o pierdere temporară a habitatului și a hranei.” Animalele mai puțin mobile pot fi grav rănite.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!