fbpx

Temperaturile ridicate ar putea favoriza răspândirea mai multor insecte. Cum ne afectează câteva grade în plus în octombrie?

 Temperaturile ridicate ar putea favoriza răspândirea mai multor insecte. Cum ne afectează câteva grade în plus în octombrie?

Invazie de ploșnițe. Foto: ziarulromanesc.net

Susține Ecopresa, distribuie!

Zile mai călduroase, cu temperaturi peste valorile normale  – aceasta au anunțat specialiștii Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Valorile normale pentru octombrie sunt cuprinse între +9 și +11 grade, în timp ce prognozele arată, pentru prima săptămână a lunii, temperaturi de până la 27 de grade Celsius.

Conform unei analize efectuate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), cantitatea de precipitații se așteaptă a fi sub mediile din ultimii ani, cu o normă cuprinsă între 30 și 55 de milimetri. Astfel, octombrie 2023 ar putea aduce mai puține ploi decât de obicei în această perioadă.

Gherman Bejenaru, șef al Direcției climatologie aplicată din cadrul SHS, a menționat pentru ecopresa.md că, dacă anterior organismele vii erau adaptate la anumite temperaturi și umiditate, acum, când condițiile climaterice se modifică, plantele și animalele nu reușesc să se adapteze atât de rapid.

Unele animale migrează, iar altele mor. Drept urmare a acestor schimbări climatice, în Republica Moldova se usucă mai multe specii de arbori, care nu fac față noilor condiții”, a subliniat Gherman Bejenaru.

Vom avea invazii de insecte?

Solicitat de ecopresa.md, Andrei Lozan, doctor în biologie, a menționat că temperaturile ridicate ar putea favoriza răspândirea unor insecte, cum ar fi ploșnițele, tigrul platanului, dar și a viespilor comune, care sunt foarte agresive.

Unele specii de viespi sunt foarte agresive. Foto: stirileprotv.ro
Tigrul platanului. Foto: digi24.ro

„Unele insecte găsesc umiditatea în sucul plantelor sau a fructelor. Am putea să ne așteptăm la surprize. Sunt unele ploșnițe care acum caută locuri pentru iernat și, dacă ele vor fi în cantități mari, pe alocuri vor provoca daune terenurilor agricole sau chiar vor intra în casele oamenilor. Și numărul viespilor comune este în creștere toamna”, a explicat Andrei Lozan.

Mai mult, spune doctorul în biologie, dacă această tendință de temperaturi ridicate se va menține și în anii următori, în Republica Moldova ar putea să apară și insecte noi, care vor veni din alte țări, și care la fel ar putea să invadeze terenurile agricole. Iar în primăvară, dacă temperaturile înalte se vor menține, pot apărea focare de insecte care mănâncă frunze, aici fiind vorba în special despre molii, fluturi mici.

Totodată, în condiții de temperaturi ridicate și în lipsa precipitațiilor, se răspândește masiv polenul unor plante de la care mulți oameni au alergie. „De exemplu, ambrozia este o specie exotică invazivă. Cu temperaturi ridicate, fără precipitații, cu mult colb ridicat în aer avem și mult polen. Unii oameni care au probleme respiratorii,  nici nu conștientizează faptul că aceste probleme sunt provocate de polenul de ambrozie”.

Ambrozie. Foto: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor

Ce măsuri trebuie întreprinse?

Doctorul în biologie îndeamnă oamenii să fie vigilenți și să monitorizeze terenurile agricole pe care le dețin, iar dacă observă un număr mare de insecte să alerteze imediat primăria din localitate, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, dar și experții care cunosc bine speciile de insecte. Totodată, e nevoie ca situația privind invazia anumitor insecte să fie monitorizată de Guvern, iar, în caz de necesitate, statul să intervină cu anumite măsuri.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari